kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
'İYİ İNSAN ARANIYOR'... Kızılay, kan sorununu çözebilmek için "1.000.000 iyi insan aranıyor" başlıklı bir kampanya başlattı.

Türkiye kan alarmında

Erkan DOĞAN-Sevdican GÜNEŞ / SABAH
Güncelleme : 02.09.2008 14:44
Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde kan stokları dibe vurdu. Kızılay büyük camilerin önüne kan çadırı kuracak..
Türkiye genelinde kan ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalan kan merkezlerinin yöneticileri, ramazan ayının başlamasıyla birlikte kan ihtiyacının daha da artacağı konusunda uyarıyor. Normal şartlarda en az 3 bin ünite kan stoku olması gereken İstanbul Çapa Kan Merkezi'nde bugün 972 ünite kan var. Ankara'daki kan bankasının stoklarında ise minimum bin ünite olması gerekirken, 381 ünite kan bulunuyor. İzmir'de de durum farklı değil. Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkezi'nde en az bin ünite olması gereken stoklarda 482 ünite kan mevcut. Kızılay, ramazan ayında kan bağışı toplayabilmek için iftar sonrası da hizmet verecek. Çapa Kan Merkezi Müdürü Dr. Hüsnü Altunay, ramazan ayında bağışların yüzde 40 oranında düştüğünü, bu nedenle iftardan sonra da açık olduklarını belirtti.

'DİBE VURDU'
Türkiye genelinde kan bağışının yetersiz kaldığını ifade eden Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali ise yılda en az 1.5 milyon kişinin kan bağışında bulunması gerektiğini açıkladı. Geçen yıl yurt genelinde 600 bin kan bağışının yapıldığını belirten Küçükali, bu yıl yürüttükleri çalışmalarla bu rakamı 900 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Ramazan ayında kan bağışının yüzde 40 azaldığına dikkat çeken Küçükali, bu yıl aynı durumun yaşanmaması için büyük camilerin önüne kan bağışı araçları gönderileceğini söyledi.