kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
2 Eylül 2008, Salı
Sabah
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avrupa'nın yaptırımları şimdilik masada kaldı

Fikret AYDEMİR BRÜKSEL
Güncelleme : 02.09.2008 14:44
AB liderleri en büyük gaz ve petrol tedarikçileri Rusya'ya karşı yaptırım kararı almadı. Pazartesi günü Rusya'yla yapılacak görüşmenin seyrine göre, ortaklık müzakereleri ertelenebilecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Avrupa'nın yaptırımları şimdilik masada kaldı
Rusya ile ilişkilerin gözden geçirildiği olağanüstü AB Zirvesi'nde, enerji bağımlılığı nedeniyle yaptırımlar sadece masada konuşuldu. Doğalgaz ve petrol kartlarını elinde tutan Rusya'ya yönelik sert yaptırımları göze alamayan AB'li 27 lider, önümüzdeki hafta Pazartesi gününe kadar, Rusya'dan kriz öncesi konumuna geri gelmesini istedi. Aksi halde AB-Rusya ortaklık anlaşması görüşmelerinin erteleneceğini duyurdu. Pazartesi Rusya'ya gidecek olan AB Dönem Başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile Kafkasları ve AB - Rusya ilişkilerini gözden geçirecek.

MÜZAKERELER ERTELENECEK
AB liderleri dün Avrupa Birliği Dönem Başkanı Fransa'nın çağrısı üzerine Brüksel'de biraraya geldi. Liderler, Rusya'nın Gürcistan topraklarına girmesiyle başlayan krizde tavır belirlemeye çalıştı. Rusya ile ilişkilerin gözden geçirildiği AB Zirvesi'nden yaptırım kararı çıkmadı. Ancak Rusya'nın önümüzdeki hafta yapılacak Gürcistan Zirvesi'nde askerlerini savaştan önceki mevzilerine çekmemesi halinde AB-Rusya ortaklık anlaşması görüşmelerini erteleme kararı alındı. AB ve Rusya geçen yıl sona eren Ortaklık ve İşbirliği Anlaşmasını yenilemek için temmuz ayında yeniden müzakerelere başlamıştı. Yeni tur görüşmelerin 15-16 eylül'de Brüksel'de yapılması planlanıyordu. Uzlaşılmaya çalışılan yeni anlaşma AB ile Rusya arasında enerji sektörü ve ticaret alanlarındaki ilişkilerin düzenlenmesini öngörüyor. AB liderler zirvesinin sonuç bildirgesi taslağında, Rusya ile ilişkilerin yeniden gözden geçirileceği vurgulandı. Bildirgede, Moskova ile diyaloğun geleceğinin, Rus tarafının bundan sonra atacağı adımlara bağlı olduğu ifade edildi. Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını kabul etmesi kınanan bildirgede, uluslararası topluma bu iki ayrılıkçı bölgeyi tanımaması çağrısı yapıldı. Gürcistan karardan memnun. Başbakan Lado Gurgenidze "Bu AB ile Gürcistan arasında daha sıkı işbirliğini başlatma anıdır"derken, Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi Vladimir Cizhov ise karardan hayal kırıklığı duyduğunu bildirdi Cizhov "Biz bu müzakerelere ya da yeni anlaşmaya AB'den daha muhtaç değiliz"dedi.

MERKEL: RUSYA SÖZ VERDİ
Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Rusya ile diyaloğun koparılmaması"nı savunurken, AB liderlerinin "Gürcistan'ın toprak bütünlüğü" konusunda güçlü mesaj vermeleri gerektiğini vurguladı. Merkel Rusya'nın savaştan önceki mevzilerine tam olarak çekileceği garantisi verdiğini de söyledi. Rusya'ya karşı en sert tavrı savunan İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise, Avrupa Birliği'nin, Rusya'ya enerji bağımlılığının azaltılması ve Hazar bölgesi enerji kaynaklarının, Avrupa'ya ulaştıracak Türkiye geçişli projeye daha fazla fon ayrılması gerektiğini belirtti.