kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Avrupa liglerinde haftanın görünümü

Yeni Haber
Avrupa futbolunda 2008-2009 sezonunun heyecanı, İtalya ve İspanya liglerinin de başlamasıyla iyice artmaya başladı. Haftanın en önemli olayı ise eski milli futbolculardan Köln takımının kaptanı Ümit Özat'ın sahada fenalaşarak hastaneye kaldırılması oldu.

Avrupa futbolunun en çok takip edilen liglerinden İspanya ve İtalya'da da taraftarların uzun süren futbol hasreti sona erdi. Ligler başlarken sürpriz sonuçları da beraberinde getirdi. İngiltere ve Almanya'da ise 3. hafta heyecanı yaşanırken, İskoçya Premier Ligi'nde derbi heyecanı var.

(LA LİGA)

İspanya Birinci Futbol Ligi'nde (La Liga), 2008-2009 sezonu hafta sonu oynanan karşılaşmalarla başladı. Geçtiğimiz sezonu şampiyon olarak tamamlayan Real Madrid, yeni sezondaki ilk maçında Deportivo La Coruna'ya deplasmanda 2-1 yenilerek sezonu mağlubiyetle açtı. Deportivo La Coruna'yı galibiyete, Alberto Lopo ve Mista taşırken, Real Madrid'in Hollandalı yıldızı Ruud van Nistelrooy'un golü takımına puan kazandırmaya yetmedi.

Geçtiğimiz sezon büyük bir hayal kırıklığı yaşatan ve şampiyon Real Madrid'in çok gerisinde kalan FC Barcelona, yeni teknik direktörü ve yenilenen kadrosuyla çıktığı sezonun ilk maçında Numancia karşısında ummadığı bir yenilgi aldı. Ronaldinho ve Deco gibi yıldızlarıyla yollarını ayıran ve teknik direktörlük görevine de Josep Guardiola'yı getiren Barça, yeni sezonun ilk maçında, geçtiğimiz sezon ikinci ligde sezonu şampiyon olarak tamamlayan ve La Liga'ya yükselen Numancia'ya deplasmanda 1-0 mağlup oldu.

Numancia'yı galibiyete taşıyan isim ilk yarıda kaydettiği golle Mario'ydu. La Liga'da yeni sezonun en dikkat çekici başlangıcına ise kuşkusuz Atletico Madrid imzasını attı. Yaz transfer döneminin en hareketli takımlarından olan Atletico Madrid, Şampiyonlar Ligi'nde hafta içi güçlü Alman temsilcisi Schalke 04'ü eleyip gruplara kalmasının ardından La Liga'da da yeni sezonun ilk maçında ligin yeni takımlarından Malaga'yı 4-0 gibi farklı bir skorla devirerek lige de etkili bir başlangıç yapmış oldu. Atletico Madrid'in golleri Diego Forlan (2), John Heitinga ve Sinama Pongolle'dan gelirken, başkenti temsilcisi bu galibiyetle ilk haftası zirvede tamamladı.

Milli futbolcumuz Nihat Kahveci'nin takımı Villarreal haftayı Osasuna deplasmanında aldığı 1-1'lik beraberlikle kapatırken, Ersen Martin'in formasını giydiği Recreativo Huelva, milli futbolcu Mehmet Aurelio'nun formasını giydiği Real Betis'i deplasmanda 1-0 yendi. Bu karşılaşmada Mehmet Aurelio sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kaldı. İspanya'da forma giyen bir başka Türk futbolcu İbrahim Kaş'ın takımı Getafe ise sezona Real Sporting de Gijon karşısında aldığı 1-0'lık galibiyetle başladı.

(SERİE A)

İtalya Birinci Futbol Ligi'nde (Serie A) 2008-2009 sezonu ilk hafta karşılaşmalarıyla başladı. Yeni sezon öncesi kadrosuna Barcelona'nın Brezilyalı yıldızı Ronaldinho katan ve Chelsea'den eski futbolcusu Andriy Shevchenko'yu kiralayarak dikkat çeken AC Milan, ilk maçında mağlubiyetle tanıştı.

AC Milan, ligin yeni takımlarından Bologna'ya kendi sahası San Siro'da 2-1 mağlup oldu. Bu karşılaşmada Milan'ın yeni transferlerinden Ronaldinho oynadığı etkili futbolla beğeni toplamasına karşın takımının mağlubiyetini engelleyemedi. Serie A'da geçtiğimiz sezonu şampiyon olarak kapatan ve yeni sezon öncesi teknik direktörlük görevine Portekizli çalıştırıcı Jose Mourinho'yu getiren Inter ise ilk maçında deplasmanda Sampdoria'yla 1-1 berabere kaldı.

Geçtiğimiz sezon ligi Inter'in arkasından ligi ikinci sırada bitiren AS Roma, Stadio Olimpico'da ağırladığı Napoli'yle 1-1 berabere kalarak sezona 1 puanla başlayan takımlar arasındaki yerini aldı.

Serie A'da sezona şampiyonluk parolasıyla başlayan iki güçlü ekip Fiorentina ve Juventus'un Floransa'daki mücadelesi de 1-1'lik sonuçla noktalandı. Serie A'da sezona en dikkat çekici başlangıcı ise deplasmanda Cagliari'yi 4-1 yenen Lazio yaptı. Lazio haftanın en çok gol atılan karşılaşmasına imzasını atarken, Torino kendi sahasında Lecce'yi 2-0, Udinese de Palermo'yu 3-1 yenerek ilk haftanın göze batan takımları oldular.

(PREMİER LİG)

İngiltere Premier Ligi'nde sezona 3. hafta karşılaşmalarıyla devam edilirken, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki rakiplerinden Arsenal, Emirates Stadyumu'nda ağırladığı Newcastle United'ı 3-0 yendi ve 3. maçında 2. galibiyetini alarak puanını 6'ya çıkardı ve ligde 4. sıraya yükseldi. Lider Chelsea, Stamford Bridge'te Tottenham'la 1-1 berabere kalırken, Liverpool ise deplasmanda Aston Villa'yla golsüz berabere kaldı. Chelsea'nin Belletti'yle bulduğu gole Tottenham Darren Bent'le cevap verdi. Manchester United Cuma günü UEFA Süper Kupa finalinde Zenit St. Petersburg'la karşılaştığı için Fulham'la Cumartesi günü Old Trafford'la yapması gereken karşılaşma başka bir tarihe ertelendi.

Premier Lig'de 3. haftanın en farklı galibiyetini ligin yeni takımlarından Hull City'i deplasmanda 5-0 yenen Wigan Athletic elde etti. Sunderland'i deplasmanda 3-0 yenen Manchester City, 6 puana ulaşarak 3. sıraya yükselirken, Portsmouth da Everton'ı deplasmanda aynı skorla devirerek haftanın dikkat çekici sonuçlarından birisine imza attı.

(BUNDESLİGA)

Almanya Birinci Futbol Ligi'nde (Bundesliga) 3. hafta maçları geride kalırken, haftanın en önemli olayı eski milli futbolculardan FC Köln takımının kaptanı Ümit Özat'ın sahada fenalaşması ve kalp masajı yapılarak hayata döndürülmesiydi. Daha öncede yaşanan saha içinde futbolcu ölümleri benzerinin bu kez de tekrarlanacağı ihtimali futbolseverleri büyük bir endişeye sevk ederken, erken müdahale sayesinde Ümit, yeniden hayata döndü.

Akıllarda kalan en önemli sahnelerden birisi ise Ümit Özat'ın yerde hareketsiz yatarken, Köln Teknik Direktörü ve uzun süre Türkiye'de de görev yapan Christoph Daum ve Galatasaray'dan Köln'e giden Kolombiyalı file bekçisi Mondragon'un gözyaşlarını tutamamasıydı. Ümit'in sağlığı yerinde ve en kısa sürede yeşil sahalara dönmesi bekleniyor. Köln ise uzun süre hafızalardan çıkmayacak bu karşılaşmada Eintracht Frankfurt'la kendi sahasında 1-1 berabere kaldı.

Geçtiğimiz sezonun şampiyonu Bayern Münih, yeni teknik direktörü Juergen Klinsmann yönetiminde 2008-2009 sezonunun ilk lig galibiyetini 3. haftada Hertha Berlin'i kendi sahasında 4-1 yenerek elde etti. Bayern bu galibiyetle zirveyle arasındaki puan farkının açılmasını engelledi. Bayern aldığı bu sonuçla, 3 maçta 5 puana ulaşarak 7. sırada kendine yer buldu. Hafta içinde Atletico Madrid'e boyun eğerek Şampiyonlar Ligi şansını kaybeden Schalke 04, Bochum'u 1-0 yenerek 3 hafta sonunda topladığı 7 puanla zirvede yer aldı.

Armina Bieledefeld'i deplasmanda 4-2 yenen ve Energie Cottbus deplasmanından 1-0'lık galibiyetle ayrılan Borussia Dortmund, Schalke'yle birlikte 7 puanla zirvede yer alan takımlar oldular. Bayer Levekusen, ligin sürpriz takımlarından Hoffenheim'i kendi sahasında 5-2 gibi farklı bir skorla mağlup ederek haftanın en dikkat çekici sonuçlarından birisine imza attı. 2007 yılından Bundesliga'da şampiyonluğa uzanarak dikkat çeken Stuttgart, Hanover 96'yı 2-0 yenerek bu sezonki ikinci galibiyetine uzandı.

(LİGUE 1)

Fransa Birinci Futbol Ligi'nde (Ligue 1) sezona 4. hafta karşılaşmalarıyla devam edildi. Bu sezonun en güçlü şampiyonluk adaylarından Olimpik Marsilya ve Olimpik Lyon, beklendiği gibi 4. hafta sonunda zirveyi paylaştılar. Karim Ziani ve Bakary Kone'nin golleriyle Sochaux'yı 2-1 yenen Marsilya, 10 puana ulaşarak zirvede yer alırken, Sochaux adına milli futbolcu Mevlüt Erdinç'in kaydettiği gol takımına puan kazandırmaya yetmedi. Geçtiğimiz sezonu Ligue 1'de gol kralı olarak tamamlayan Karim Benzema bu sezonda iddialı olduğunu gösteriyor.

Benzema, Lyon'un St. Etienne'le deplasmanda oynadığı karşılaşmada attığı golle takımını 1-0'lık galibiyete taşıdı. Lyon bu galibiyetle, Marsilya'yla birlikte 10 puanla zirvedeki yerini korudu. Benzema, bu sezonki 4. golüne imzasını attı. Geçtiğimiz sezon ligi ikinci sırada bitirerek dikkat çeken Bordeaux, Pazar günü oynadığı karşılaşmada Lille'e deplasmanda 1-0 mağlup oldu ve kötü başlangıcını sürdürdü.

UEFA Kupası 1. Turunda temsilcimiz Kayserispor'la karşılaşacak olan Paris Saint Germain ise Caen'i deplasmanda Guillaume Hoarau'nun golüyle devirerek haftayı 3 puanla kapattı.

(EREDİVİSİE) Hollanda Birinci Ligi de (Eredivisie) 2008-2009 sezonunu hafta sonu açan liglerdendi. Sezonun ilk hafta maçlarından şampiyonluğun güçlü adaylarından PSV Eindhoven, Utrecht'i deplasmanda 5-1 yenerken, Ajax sezonun ilk maçında deplasmanda Willem II'ye 2-1 mağlup oldu. Ligin iddialı ekiplerinden Feyenoord'da Heracles deplasmanında aldığı 3-1'lik yenilgiyle sezona kötü başlayan takımlar arasındaki yerini aldı.

İSKOÇYA PREMİER LİGİ

İskoçya Premier Ligi'nin 4. haftası dünyanın en büyük derbilerinden birisi olarak kabul edilen Celtic-Glasgow Rangers karşılaşmasına sahne oldu. Glasgow Rangers, deplasmanda karşılaştığı Celtic'i, K.Miller (2), Cousin ve Pedro Mendes'in golleriyle 4-2 mağlup ederken, Celtic adına Samaras ve Nakamura'nın golleri puan için yeterli olmadı.

Karşılaşmada Rangers adına Cousin, Celtic adına ise Vennegoor of Hesselink kırmızı kartla oyun dışı kalan isimlerdi. İskoçya Premier Ligi'nde 4. hafta sonunda 10 puan toplayan Glasgow Rangers zirvede yer alırken, aynı puana sahip Kilmarnock ise ikinci sırada bulunuyor. Celtic ise 4 maç sonunda topladığı 7 puanla 4. sırada kendine yer buldu.
21:00
Beşiktaş - Konyaspor
Turkcell Super Lig (LİG TV)
Haftanın Maçları
2. Hafta
 Ankaragücü 1  
  Trabzon 2  
 Ankaraspor 0  
  Gaziantep 2  
 Fenerbahçe 2  
  İ.B.B. Spor 0  
 Kocaeli 0  
  Sivas 2  
 Eskişehir 0  
  Hacettepe 0  
 Bursa 2  
  G.Birliği 0  
 Denizli 3  
  Antalya 2  
 Kayseri 0  
  Galatasaray 0  
 Beşiktaş -  
  Konya -  
Haftanın Maçları
3. Hafta
 Hacettepe Fenerbahçe Cumartesi 19:00  
 Konya Denizli Cumartesi 20:00  
 Kayseri Kocaeli Cumartesi 20:00  
 Galatasaray Antalya Cumartesi 21:45  
 Sivas Bursa Pazar 19:00  
 G.Birliği Eskişehir Pazar 20:00  
 Gaziantep Ankaragücü Pazar 20:00  
 İ.B.B. Spor Ankaraspor Pazar 20:00  
 Trabzon Beşiktaş Pazar 21:45