kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
31 Ağustos 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Gisele Bundchen

Modanın en güçlüleri

Ayşe Ferhangil
Güncelleme : 30.08.2008 21:39
Moda bağımlılarını sokaklara dökecek moda haftaları bu cuma başlıyor. Her zaman olduğu gibi bu sezon da New York'tan başlayacak defileleri Londra, Milano ve Paris izleyecek. Anlayacağınız, şimdi tüm gözler 2009 ilkbahar-yaz sezonu için New York'a çevrili. Her ne kadar Paris ve Milano moda haftalarının tozunu attırsa da 47 milyar dolarlık endüstrisi ile New York'un da kendince bir önem ve değeri var. Bana sorarsanız geçtiğimiz senelerde koleksiyonlarını New York'ta gösterme kararı alan Oscar de la Renta ve bu şehrin meşhur ettiği Marc Jacobs, 3.1 Phillip Lim ve Matthew Williamson dışında izlenmeye değer koleksiyon bulunmasa da büyük bütçe ile hazırlanan toplam 80 şovun her zaman olduğu gibi yine göz kamaştıracağı kesin. İnanın tarihi sadece 1993 yılına dayanan (Paris Moda Haftası 18. yüzyılda yapılmaya başlandı) New York Moda Haftası'nda yetenekten çok, para ve güç konuşuyor. İşte bu yüzden basın şu sıralar koleksiyonların değil, modaya hükmeden insanların peşinde. Son olarak NYMag, endüstrinin '50 En Güçlü' ismini seçti. Aralarında kimler yok, kimler... Tahmin edersiniz, listenin başında Bayan Vogue, Anna Wintour var. Her ne kadar sektörde zalim kadın imajı bulunsa da Amerikan Vogue dergisinin efsane yayın yönetmeninin sihirli değneğini dokundurduğu herkes paraya, üne ve saygınlığa kavuşuyor; daha da önemlisi bir anda 'modacı' unvanına sahip oluyor. Buna Marc Jacobs da dahil. Kendi adını taşıyan koleksiyonunu New York'ta gösterdikten hemen sonra baş tasarımcılığını üstlendiği Louis Vuitton markası için Paris'te fazlasıyla iddialı bir şova daha hazırlanmak zorunda olan Marc Jacobs listenin üçüncü sırasında. 'En güçlüler' listesinde ikinci sırayı ise ülkemizde de değeri bilinen Gap'in baş modacısı aldı. Söylenene göre Patrick Robinson, eline aldığı tüm markaları uçuruyormuş. Buna Armani, Paco Rabanne ve Perry Ellis de dahil. Demek ki sırada Gap var.

VALİDE LİSTEYE GİRDİ
Altın, gümüş ve bronz madalyayı alamasa da listenin dördüncü sırasında bir model oturuyor. Her ne kadar Brezilyalı model Giselle Bundchen, iç çamaşırı firması Victoria's Secret dışında pek podyuma çıkmasa da (Denilene göre diğer modeller yanında cüce kaldıkları için kimse Giselle ile birlikte yürümeye yanaşmıyormuş) New York moda dünyasında fazlasıyla güçlü bir koltuğa sahip. Tahmin edeceğiniz üzere listede, aralarında Dianne von Furstenberg'den Donna Karan'a, Carolina Herrera'dan Ralph Lauren'e, Ford Model Ajansı'nın CEO'su Katie Ford'dan ve Sex and The City dizisinin kıyafetlerinin yıllar yılı konuşulmasını, hatta kopyalanmasını sağlayan Patricia Field ve tabii pek çok sıradışı modacıyı üne kavuşturan Kelly Cutrone (yakında bu ismi daha sık duyacaksınız) ve Sarah Jessica Parker'a kadar pek çok ünlü isim mevcut.

MODA, BİR TAKIM OYUNUDUR
Benim bu 'en güçlüler' arasında en çok dikkatimi çeken isimler ise New York valisi Michael Bloomberg, saç tasarımcısı bizim deyişimizle kuaför, Fredric Fekkai (hem de kendisi 17., Sarah Jessica Parker 43., Ralph Lauren ise 44. sırada), yeni yetme modacı ve sosyetik Tory Burch, geçen hafta yazımda yer verdiğim 1990'ların süper modelleri (Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Stephanie Seymour, Christy Turlington, Cindy Crawford ve Linda Evangelista) var. Liste bununla da bitmiyor işinin piri bir ışık tasarımcısı, makyöz, kumaş üreticisi, blog sahipleri, taşıma şirketleri, avukat (tabii müşterileri modacılar olduğu için), butik sahipleri hatta çiçekçiler bile moda dünyasının en güçlüleri arasında sayılıyor. Anlayacağınız oralarda modanın sadece mankenler ve modacılar etrafında dönmediği, bu işin bir takım oyunu olduğunun ayrımına varılmış. Harika! New York Moda Haftası, 5-12 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek.
Haberin fotoğrafları