kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
31 Ağustos 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Bu masa garsonları kızdıracak!

Güncelleme : 30.08.2008 21:39
Londra'da yeni açılan bir lokantada garson çağırmak yerine son teknoloji masayı kullanarak mönüyü incelemek, sipariş vermek, hesabı ödemek ve hatta beklerken oyun oynamak mümkün.....
Eğer garsonlarla konuşmak zorunda kalmasaydık, yemekten daha çok tat alır mıydık acaba? Londra'nın merkezinde, Soho'daki Inamo isimli lokantanın (www.inamorestaurant) yaratıcıları böyle düşünüyor olmalı ki, müşterilerine kimseyle konuşmadan yemek yemeyi mümkün kılan bir teknoloji sunmuşlar. Inamo'da müşteriler masadan sipariş' vermiyor, masayla sipariş' veriyor. Böylece işi başından aşkın veya dikkatsiz bir garsonun ilgisini çekme sıkıntısı ortadan kalkıyor. Akıllı masa sayesinde hesabı ödeyebilir, yemekten sonra taksi çağırabilir, yakınlarda nerede içki içilir, görebilirsiniz. Wagamama'nın kullanışlı masalarıyla meşhur James Bond filmi The Spy Who Loved Me'nin tuhaf oyuncaklarını birleştiriyormuş gibi görünen Inamo'ya girince ilk dikkat çeken şey, her masanın tepesindeki beyaz ünite. Burada masaya görüntü yansıtan bir projektör bulunuyor.

YANLIŞ HESAP GELDi
Masada, tam chopstick'lerin altında bir büyük bir halka var. Bunu bir tür mouse pad gibi düşünmek mümkün. Parmağınızı dairenin çevresinde döndürdüğünüzde, masada bir ok beliriyor, önünüzdeki boşluk da böylece bir bilgisayar ekranına dönüşüyor. Burada mönü seçenekleri arasında gezip, yiyeceğiniz yemeğin neye benzeyeceğini görebilirsiniz. Daha sonra sipariş vermek için çift tıklamak yeterli. Hemen sonra, mutfağa bir Bluetooth sinyali gönderiliyor. Böylece yemeğiniz hazırlanmaya başlanıyor. Bir süre bekledikten sonra yemek, masanıza getiriliyor. Ayrıca masayı kullanarak hesabı ödeyebilir, arkadaşınızla amiral battı oynamaya başlayabilirsiniz. Peki Inamo'da yemek siparişi veren biri neler yaşıyor? The Observer yazarı Giles Hattersley yerine oturduğunda önündeki masanın masmavi bir renge büründüğünü anlatıyor. Daha sonra fare imleciyle seçenekler bölümüne gelmiş, Ekranda sipariş edilecek yemeklerin küçük resimleri var ve üzerine basıldığında yemeklerin büyük resimlerine ulaşılıyor. Yemek yapılırken mutfakta yaşananları canlı yayınla seyretmek mümkün. 4 Eylül'de açılacak mekânda kişi başı ortalama 40 sterlin hesap ödeniyor. Ancak Hattersley'nin, verdiği siparişinin yanlış getiren, dirseğiyle masaya çarptığı için hesabın hatalı geldiği, üstelik bir de kendisinden yüzde 10 garson ücreti alındığını söylediği mekan konusunda şüpheleri var.

Akıllı masa nasıl çalışıyor?
1- Tepedeki projektör, masaya mönü seçeneklerini yansıtıyor.

2- Masadaki kontroller sayesinde istenilen yemek sipariş ediliyor.

3- Sipariş Bluetooth sinyali olarak mutfağa gönderiliyor.