kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
31 Ağustos 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Eşi Therese için 'özel' koku üretmiş olan Andor Hun, dünyanın pek çok koku firması için 'parfümör'lük yapmış. Hun bugün, fabrikası içinde küçük bir koku müzesi de bulunan MG Alçiçek adına, genç nesil kimyagerler eşliğinde danışmanlık yapıyor.

Kokuyu sürenin yaşı ve geldiği yer, önemlidir

Güncelleme : 24.08.2008 01:10
- Bir kokuyu denemenin de önemi var değil mi, tıpkı bir insanla, yeni bir ilişkinin başında olmak gibi...
- Kokuyu deneme sürecinde, kokuyu kullanacak kesimlerin orijinleri de çok önemlidir. Kaç yaşındadırlar, nerelidirler, ten özellikleri nelerdir vb... Kış mevsiminde herkes ağır kokular sürmeye meyleder örneğin. Bu bakımdan ben günümüzde klasikleşmiş olan, en az 70-80 yıllık, doğrudan herhangi bir şeyin ya da çiçeğin kokusunu çağrıştırmayan, ama kendi ruhu olanları, örneğin bir Chanel kokusu gibi 'karakteristik' olan kokuları pek severim. Biliyor musunuz, ben IFF'den emekli olup ayrıldıktan sonra en fazla bir ay dayanabildim. New York'ta koca bir evde yaşıyordum ve bir şey eksik, bir şey yanlış gidiyor diye evde bir uçtan ötekine dolanıyordum. Sonra anladım. Anladım ki, parfümörlükten emekli olunmuyor. Sonuçta siz hareket halinde bile bu işi yapıyorsunuz. Eşim bile bunu fark etti. Şimdi bıkmadan, ayda bir yurtdışına yaptığım iş gezileriyle 'kokulu' hayatıma devam ediyorum... Hatırlıyorum da, 30 yıl boyunca IFF'den metroya yürümüştüm. Emekli olduktan sonra o mesafeyi ve kokularını bile ne kadar özlediğimi anımsıyorum.

- Bu arada, koku reklamlarını takip ediyorsanız nasıl buluyorsunuz?
- Reklamları, bazen kokulardan da iyi olabiliyorlar ve biliyor musunuz, bazen bir kokuya sırf doğru ismi verebilmek için bile milyon dolarlık anlaşmalar yapılabiliyor. Ayrıca bir kokunun reklamını günlük bir periyot ile her zaman basmak da çok etkili oluyor günümüzde. İyi sonuçlar alınıyor bu konuda da. Bence reklamcılık bu işin olmazsa olmazı. Dünyanın en önemli kokusunu da üretseniz, tanıtımsız olmadı, olmuyor ve olmayacak.

- Bu ilgi çekici mesleği üstlenen kadınlar da var mı?
- Olmaz mı, hem de mükemmel yapanlar var. Çalıştığım şirkette bu işi yapan 30'un üzerinde kadın vardı ve piyasada da birçok kadın parfümörün olduğunu biliyorum. Erkeklerde ise bu işi yaparken daha duygusal davranıldığını düşünüyorum. Bu yüzden erkeklerin hazırladığı kokular daha keskin, katı, akılda kalıcı ve dokunaklı ama kudretli oluyor gibiler...

- Dünyada bugün 'kodlanmış' kaç koku var?
- Temizlik, kişisel bakım ve ev temizliği ile kozmetiği hep birlikte düşünürsek, bugün dünyada binlerce parfüm bulunuyor.