kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Varlık Finansman Fonları" geliyor

Yeni Haber
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), mortgage (tutsat) sistemi kapsamında faaliyet gösterecek ve sistemin işlemesi için gerekli ayaklardan birini oluşturan "varlık finansmanı fonları"nın kuruluş ve faaliyetleri ile varlığa dayalı menkul kıymetlerin (VDMK) Kurul kaydına alınması ve ihracına ilişkin esasları belirledi.

SPK'nın varlık finansmanı fonları ve VDMK'lara ilişkin tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle, varlık finansmanı fonlarının kuruluş ve faaliyetleri ile VDMK'ların Kurul kaydına alınmasına, ihracına ve kamunun aydınlatılmasına ilişkin esaslar düzenlendi.

VARLIK FİNANSMANI FONLARI

Varlık finansmanı fonu, ihraç edilen VDMK'lar karşılığında toplanan paralarla, VDMK sahipleri hesabına "inançlı mülkiyet" esaslarına göre oluşturulan mal varlığını oluşturuyor. Fonun Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kurulması zorunluluğu bulunuyor. Fonun tüzel kişiliği ise bulunmuyor. Fon mal varlığı kurucunun, hizmet sağlayıcının ve kaynak kuruluşun mal varlığından ayrı olması gerekiyor. Aynı kurucu tarafından kurulan fonlar kuruluş sırasına göre ardışık sayı ile numaralandırılacak.

Fona ve fondan yapılacak her türlü ödeme ve harcama için bir banka nezdinde Kurucunun diğer hesaplarından ayrı olarak Fon adına bir hesap açılacak.

Fon süreli veya süresiz olarak kurulabilecek. Fon doğrudan aktarım veya dolaylı aktarım usullerinden biri ile yönetilecek. Doğrudan aktarım, fon portföyünde yer alan varlıklardan elde edilen, ödeme planına bağlı olan veya olmayan nakit akımlarının gerekli kesintiler yapıldıktan sonra Fon bünyesinde bekletilmeksizin doğrudan VDMK sahiplerine aktarılması olarak düzenleniyor. Dolaylı aktarım usulünde ise fon portföyünde yer alan varlıklardan elde edilen, ödeme planına bağlı olan veya olmayan nakit akımlarının bu Tebliğ kapsamında gerekli kesintiler yapıldıktan sonra VDMK sahiplerine aktarılmadan önce Fon iç tüzüğü ve izahnamede belirtilen esaslar çerçevesinde Fon bünyesinde bekletilmesi imkanı bulunuyor. VDMK'lar bu ödemeler tamamlandıktan sonra itfa edilecek.

Fon kurmak isteyen kurucuların; kendi özel mevzuatları veya sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde sahip olmaları gereken kriterleri sağlamaları ve faaliyetlerinin tamamen veya belirli faaliyet alanları itibarıyla sürekli veya son bir yıl içinde 1 ay veya daha fazla süreyle geçici olarak sınırlandırılması veya durdurulması kararı verilmemiş olması gerekiyor.

Yetkililerinin, müflis olmamaları ve zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, inancı kötüye kullanma, sahtecilik, hırsızlık, dolandırıcılık, dolanlı iflas, istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık gibi yüz kızartıcı suçlar ile ihaleye fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, vergi kaçakçılığı ve terörün finansmanı suçlarından dolayı veya kendi özel mevzuatları ve sermaye piyasası mevzuatına aykırılıktan dolayı haklarında verilmiş mahkumiyet kararlarının bulunmaması koşulu aranacak.

(ANKA)