kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Merkez Bankası yönetimi dün Başbakan Erdoğan’ı ziyaret etti.

Enflasyonu benzin tutar doğalgaz zamları artırır

Doğalgaz zamlarının enflasyondaki düşüşü frenleyeceğine işaret eden Merkez, hükümete "Hedeflemede itibarı kurtaracağız" sözü verirken, mali disipline dikkat edilmesini istedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Enflasyonu benzin tutar doğalgaz zamları artırır
Başbakan Tayyip Erdoğan ile dün bir araya gelen Merkez Bankası yönetimi sabah saatlerinde yayınladığı raporda hükümeti uyardı. Merkez Bankası yaptığı açıklamada "enflasyonda itibarı kurtaracağız" sözü verirken hükümetten de mali disipline dikkat edilmesi talebinde bulundu. Açıklamada şöyle denildi: "Fiyat istikrarına ulaşılabilmesi için basiretli bir para politikası gereklidir fakat bu tek başına yeterli değildir. Uygulanan maliye politikaları ve yapısal reform süreci de en az para politikası kadar önem taşımaktadır. Enflasyonun tek haneli rakamlara inmesinde maliye politikalarının katkısı büyük olmuştur. Bundan sonra da fiyat istikrarına giden yolda maliye politikalarının desteği önemli olacaktır."

GIDADAKİ ARTIŞI SEBZE SINIRLAR
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 14 Ağustos'ta yaptığı ve gecelik borçlanma oranını bıraktığı toplantıya ilişkin tutanaklarda, "Temmuz ayında tüketici fiyat endeksi yüzde 0.58 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 12.06'ya yükselmiştir. Bu artışta, enerji fiyatlarındaki yükselişle gıda fiyatlarındaki baz etkisi belirleyici olmuştur. Temmuz ayı itibarıyla gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların yıllık enflasyona katkısı 8.17 puana ulaşmıştır" denildi. Merkez doğalgaz zammının ağustosta enflasyona etkisinin 0.15 puan düzeyinde olacağını, akaryakıttaki indirimin ise fiyat artışını sınırlayacağını belirtti. Raporda şu noktalara dikkat çekildi:

FAİZ DÜŞER AMA TALEP PATLAMAZ
*
Petrol fiyatlarındaki iyileşmeyi göz önüne alarak önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceği değerlendirmesinde bulunmuştur.

* Yılın kalan döneminde işlenmiş gıda fiyatlarındaki yıllık enflasyonun kademeli olarak yavaşlayacağı tahmin ediliyor. Bakliyat fiyatlarındaki yükseliş sürse de taze sebze-meyve fiyatlarındaki olumlu görünümün devam edecek.

* Merkez Bankası enflasyondaki orta vadeli düşüşü tehdit etmediği ve genel fiyatlama davranışlarında bozulma eğilimini belirginleştirmediği sürece, piyasalardaki geçici dalgalanmalara sert tepki vermeyecektir.

* Yurtiçi belirsizliklerin azalmasına paralel olarak orta ve uzun vadeli piyasa faizlerinin belirgin bir düşüş göstermesi önümüzdeki dönemde iç talebi destekleyecek. Ama kredi koşulları talep artışını sınırlar.