kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
PERVİN KAPLAN

İTÜ şirketleri Teknokent'e çağırıyor

Tartışmalar ve istifaların ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlük koltuğuna oturan Prof. Dr. Muhammed Şahin'in iki hedefi var. Birincisi dereceye giren öğrenciler tarafından tekrar ilk sıralarda "tercih edilen bir üniversite olmak" ikincisi de Teknokent'i canlandırmak.
Birinci hedefi gerçekleştirmek ve üniversitenin "en iyiler arasına girebilmesi" için imajını güçlendirecek çalışmalara başlayacaklar. Şahin, 2003 yılında ilk 2000 içinden İTÜ'yü 252 öğrenci tercih ederken bu yıl rakamın 35'e düştüğüne dikkat çekiyor ve "Biz en iyisiyiz" demek ile en iyi olunmadığını söylüyor: "Tablo ortada. İnsanın nerede olduğunu söylemesinden utanmaması gerek. Tercih edilebilirliğimiz azaldı. Yayımlanan uluslararası makale sayısı düştü. Türkiye'nin iki büyük teknik üniversitesi ODTÜ ve İTÜ'dür. Biz hep yarış içindeydik. 1998'den itibaren 4 yıl bilimsel yayınlarda ODTÜ'ye yaklaşık 100 fark atıyorduk. Şimdi onlar 150 fark atıyor."
İşte Şahin önce bu bilimsel yayınlardaki tabloyu değiştirmek istiyor. Bunun için de öğretim üyelerinin önünü açacağını söylüyor: "Bizde kaynak yok değil, var. Önemli olan bunun nasıl ve nereye kullanıldığına karar vermek. Kaynakları bitmeyen inşaatlar için kullanmayacağız. Öğretim üyelerine yayın teşviki verip, yurtdışı olanaklar yaratarak bilimsel çalışma yapmalarının önünü açacağız. Öğrenci sosyal hizmetleri de canlandırıp, öğrenciler için de yatırım yapılacak. Sonuçlarını bir iki yıl içinde göreceksiniz."
Yeni rektörün ikinci hedefi Teknokent'i canlandırmak ve 10 kat daha büyütmek. 2003 yılında Teknokent kurulduğunda İstanbul'da tek olduğunu ancak bu durumun avantaja çevrilemediğini anlatan Şahin, "Şu anda yıllık kira geliri 3 bin Euro. Kuruluşunda hedefi 50 milyon dolardı" diyor. Şahin yer verilmesi için sırada bekleyen 400 firma olduğunu belirterek, "Bu sayı kısa sürede 2 bine çıkacak. 16 ay içinde 10 kat büyümüş olacağız. Sadece kaynağı bulmak gerekiyor. Bu kaynak da şirketler olacak. Bu modeli başarı ile uygulayan ODTÜ var. Büyüme kaynağının modeli şirketler olacak. Şirket burada vergiden muaf olacak. Ayrıca Teknokent bize ekonomik özgürlük getirecek ve Ankara'ya bağlı olmaktan kurtaracak" diyor.
Şahin önümüzdeki ay şirketlere "Teknokent'e gelin" çağrısı yapacak.