kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Borsa'ya "gözetim sistemi"

Yeni Haber
Borsa yönetim kurulları, Borsa işlemlerinin açık, düzenli ve dürüst biçimde gerçekleşmesini sağlayacak, Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırılık oluşturacak işlemlerin tespitini yapacak bir "gözetim sistemi" kurmakla görevlendirildi.

Menkul Kıymetler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yapan yönetmelik, Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle Borsada, bir başkan ve dört üyeden oluşan beş kişilik yönetim kurulunun görevlerini düzenleyen maddeye, gözetim sistemini kurmaya ilişkin bir bend eklendi.

Buna göre borsalar, işlemlerin açık, düzenli ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması ve buna ilişkin aykırılıklar ile Sermaye Piyasası Kanununa aykırılık oluşturacak şekilde gerçekleştirilen borsa işlemlerinin tespiti amacıyla bünyelerinde gerekli gözetim sistemini kuracaklar. Borsalar, gözetim konusunda SPK'ca verilecek görevleri yerine getirecekler.

Borsalarda işlem gören menkul kıymetlerin veya bu menkul kıymetlerin dayanağını oluşturduğu varlıkların Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca kurulmuş diğer borsa ve teşkilatlanmış piyasalarda işlem görmesi durumunda, borsalar, diğer borsa ve teşkilatlanmış piyasalarda oluşturulan gözetim sistemlerinin etkin bir şekilde çalışması için veri ve bilgi akışı konusunda gerekli desteği verecek ve işbirliği yapacak.

(ANKA)