kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kürşad Tüzmen

'Uygun dille anlattık rahatsız edilirsek rahatsız ederiz'

Rusya'nın, Gürcistan'la savaş sırasında aldığı Türk TIR'larına kapılarını kapatma kararına, Bakan Tüzmen'den rest geldi: Rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun dille anlattık..
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl 38 milyar dolara ulaşacak hacimle Türkiye'nin birinci sıradaki ticaret ortağı Rusya'nın gizli bir genelge ile Türk ürünlerinin ülkeye girişine kısıtlama getirmesinin çok rahatsız edici olduğunu belirterek, "Rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık" dedi Bakan Tüzmen, Bangladeş Ticaret Eğitim Bakanı Hüseyin Zillur Rahman ve beraberindeki heyeti kabulünde, Rusya ile ticarette yaşanan sorunlara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sadece Türkiye'ye uygulanan bir sınırlamanın olmasının son derece rahatsız edici olduğunu vurgulayan Tüzmen, "Bir iç genelge yayımlandı, bu gizli bir genelge idi. Sadece Türk ürünlerine bir kısıtlama getirilmesiyle ilgiliydi. Bunları da kendilerine belirttik. Kısıtlama son derece rahatsız edici. Biz de rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık" dedi. Bakan Tüzmen, gazetecilerin bu sözleri biraz açmasını istemeleri üzerine, ''Onun herkes ne anlama geldiğini bilir'' ifadesini kullandı. Türk ürünlerine uygulanan kısıtlamanın, Çin, Hindistan gibi Rus pazarında pay kapma mücadelesi yapan ülkeler karşısında Türkiye'yi önemli bir dezavantajla karşı karşıya bıraktığını söyledi.

BİRİNCİ TİCARET ORTAĞIMIZ
Rusya'ya yapılan ihracatta tüketim mallarının ağırlıklı olduğunu belirten Tüzmen, bu nedenle de Türk ürünlerinin sınırlarda bekletilmesinin Türkiye'yi çok rahatsız ettiğini kaydetti. Bakan Tüzmen, Türk TIR'larının Rusya'ya girememesinin özellikle konfeksiyon ürünlerinde sezonun kaçırılmasını gündeme getirebileceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Sezon şu anda başladı. Kış sezonu için Türkiye'nin yeni koleksiyonları gönderilmiş durumda. Bunlar 3 haftadır bekletiliyor. Birkaç hafta sonra TIR'ların içeriye girmesinin de bir anlamı kalmayacak. Çünkü sezon başka ülkeler tarafından getirilen koleksiyonlarla doldurulmuş hale gelebilir." Tüzmen, petrolde yüzde 40, gazda yüzde 65 bağımlı olunan Rusya'yı Türkiye'nin ciddi bir ortak olarak gördüğünü belirterek, bu yıl 7 milyar dolarlık ihracat ve 38 milyar dolar ticaret hacmine ulaşılmasının beklendiğini söyledi. Tüzmen, "Rusya çok emek sarf ettiğimiz bir yer ve birinci ticaret ortağımız. Ancak son dönemdeki uygulamaları ortaklığa yakışmıyor" dedi.
Haberin fotoğrafları