kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üçüncü Yol teorisi gerçekçi değil

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Ergenekon'da ülkücülerin değil solcu olarak tanınan isimlerin çıkması solun ezberini mi bozdu? Ezber de bozdu. Esas problem ise solun hiçbir zaman ciddi bir demokratik geleneğe sahip olmaması. Sağ, genellikle daha çok halk kitlelerine dayanan politikalar üretir. Solda ise böyle bir şey yok. "Emekçi, emekçi" denir ama emekçi hareketi yoktur. Öyle olmayınca da demokrasiyle bir bağın olmuyor. Halka da güvenmiyorsun. Halk da senin arkanda değil. O zaman halk dışı kuvvetler arayacaksın. Nereden gelir bu halk dışı kuvvetler; devlet içinden, ordu içinden.

* Darbelerle akrabalığı buradan mı geliyor? Bu yüzden cuntacılık, darbecilik solun içinde hep var. Bence burada sürpriz olan, bütün bu bilgilerin ortaya çıkıyor olması ve solun, darbecilere sempati duyduğu gerçeği. Böyle bir gerçek var. Sol şimdi bunun travmasını yaşıyor. Bunun pozitif yanı da var. Son 10 yıla baktığımız zaman sol ölmüş durumdaydı. Toplumda hiçbir prestiji kalmamıştı. Ergenekon'la birlikte solda bir canlanma oldu. Sola adrenalin etkisi yaptı. Çünkü muazzam bir tartışma var. Sol ilk kez bir olay karşısında dinamizm kazandı. Çünkü Ergenekon çok somut.

* "Darbeye de, AKP'ye de karşıyız diyen" üçüncü yol teorisi var... Bu hayal, gerçekçi değil. Solun öyle bir üçüncü yol yaratabilecek birikimi yok. Üçüncü yol veya kutup demek kuvvet demek. Hangi kuvvetle, arkanda kitleler mi var yoksa işçi sınıfı mı var? Hiçbiri yok. Burada iki kutup var, devlet içindeki derin yapılardan hesap soran kutup, diğeri de bu hesabı engellemeye çalışan kutup. Üçüncüsü yok. Sosyalistlerin aldığı oy binde birlerde, binde yarımlarda. Onun için taraf olması mümkün değil.

* O zaman AKP de aynı kutupta... AKP de bu tarafta, doğru. Esas olarak bu soruşturmayı yürüten savcılar var, mücadele yürütüyorlar. Arkadaşlarımız Hrant Dink'i, Ahmet Taner Kışlalı'yı, Uğur Mumcu'yu, Musa Anter'i öldürenlerden hesap soruyorlar. Bunların üstüne gitmek bizlerin yani solcuların işi. Şu an Türkiye AB trendine girdi. Soğuk Savaş dönemi hesaplaşmasını daha yeni yaşıyor.