kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Toplu görüşmelerin 3. turu yarın

Yeni Haber
Hükümet ile memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 3. turu yarın yapılacak. Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı, saat 10.30'da başlayacak.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun başkanlık edeceği toplantıya, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları, sendikaların uzmanları ve bürokratlar katılacak.

Taraflar kararlaştırılan gündem doğrultusunda, ''mali ve sosyal haklar'', ''geçmiş yıllara ilişkin mutabakat altına alınan konuların değerlendirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, her statüdeki personelin sorunları ve özelleştirme uygulamasından kaynaklanan problemler'' ile ''sendikal ve demokratik haklar'' konularında oluşturulan komisyonların raporlarını değerlendirecek.

Özellikle ''mali ve sosyal haklar'' komisyonunun raporunun tamamlanmasıyla konfederasyonların taleplerini değerlendiren Kamu İşveren Kurulunun, gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki teklifini sunması bekleniyor. Kamu İşveren Kurulu, önceki iki turda hazırlıkların tamamlanmadığı gerekçesiyle toplu görüşme masasına maaş artışlarına ilişkin bir teklif getirmemişti.

Türkiye Kamu-Sen, en düşük memur maaşının açlık sınırının üzerine çekilmesini istiyor. Konfederasyon bu amaçla gelecek yıl altışar aylık iki dönem halinde taban ayığına yansıyacak şekilde tüm memurlara brüt 100'er, net 75'er YTL olmak üzere toplam net 150 YTL zam yapılmasını, maaş katsayıları ile yan ödeme katsayısının da iki dönem halinde yüzde 5'er artırılmasını talep ediyor. Konfederasyon ayrıca, sendika üyesi memurlara 50 YTL ''toplu görüşme ikramiyesi'' verilmesini istiyor.

Memur-Sen ise bekar, en düşük derecedeki memur maaşının 1301 YTL'ye, evli, iki çocuklu ve eşi çalışmayan memurun maaşının 1461 YTL'ye yükseltilmesini talep ediyor.

Her iki konfederasyon da eş, çocuk, kira yardımı, ek gösterge gibi konularda da değişen miktarlarda iyileştirmeye gidilmesini istiyor.

''BATTANİYENİ AL DA GEL''

Türkiye Kamu-Sen üyeleri, konfederasyon yönetim kurulu kararı doğrultusunda, 3. tur görüşmelerin ardından eylem programını hayata geçirecek.

Karar doğrultusunda, 26 Ağustos Salı günü Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda ''toplu pazarlık çadırı'' kurulacak.

''Ya anlaşma ya eylem'' isimli eylem için tüm illerden şube başkanları ve il temsilcilerinin katılımıyla 27 Ağustosta yürüyüşler başlatılacak ve 29 Ağustosta Ankara'da olunacak. Türkiye Kamu-Sen üyeleri, toplu görüşmelerin seyrine göre daha önce Genel Başkan Bircan Akyıldız'ın yaptığı açıklama doğrultusunda, 30 Ağustosta ''ya açlık grevi ya da şölen'' yapacak.

Yürüyüşe katılanların uğurlanması ve karşılanması sırasında kamuoyunun ilgisini çekmek amacıyla mizansenler kullanılacak. Yürüyüşe katılanları eş ve çocukları uğurlayacak.

Eylem çağrısında, yürüyüşe katılanlardan yanlarında mutlaka birer battaniye getirmeleri istendi.

(AA)