kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yaşar Büyükçetin

Gıda kriziyle 2 ayda 300 hazır yemek firması battı

HACER GEMİCİ
Gıdada yıllık fiyat artışı % 30'ları aşınca toplu yemek şirketleri zora düştü. Sektörün lideri Sofra'nın Genel Müdürü Büyükçetin, "Son iki ayda 300 hazır yemek şirketi kapanmak zorunda kaldı" dedi..
Küresel ısınmanın yanı sıra spekülasyonların da etkisi ile artan gıda fiyatları, toplu hazır yemek sektöründe faaliyet gösteren şirketleri vurdu. Türkiye toplu hazır yemek sektöründe pazarın liderliğini elinde tutan Sofra Grubu'nun Genel Müdürü Yaşar Büyükçetin, küresel ısınma nedeniyle artan gıda fiyatlarına dikkat çekerek, Türkiye'de son iki ayda sektörde 300'e yakın şirketin artan maliyetleri kaldırmayarak battığını söyledi. Büyükçetin, "Sözleşmelerde fiyat artışı yansıtılır maddesi olmadığı için artan fiyatlara direnemeyen kapısına kilit vuruyor" dedi. Türkiye genelinde günde 330 bin kişiyi doyuran ve yüzde 50 ortağı STFA, yüzde 50 ortağı ise İngiliz dev Compass Grubu olan Sofra Grubu'nun Genel Müdürü Yaşar Büyükçetin, sektördeki gelişmeleri ve sorunları anlattı.

PAZAR 6-7 MİLYAR $ CİVARINDA
Büyükçetin, Türkiye genelinde toplu hazır yemek sektöründe var olan firma sayısının 5 binleri bulduğunu ifade ederek pazarın büyüklüğünün ise 6-7 milyar dolar olduğuna işaret etti. Türkiye'de toplu yemek sektörünün hızlı bir büyüme süreci içinde olduğunu belirten Büyükçetin, " Türkiye'de toplu yemek sektörü hızlı bir büyüme kaydediyor. Türkiye genelinde 3.5 milyon kişiye her gün yemek servisi yapılıyor. Ancak sektörde hedef kitle 35 milyon kişi. Avrupa'daki bir ülkenin nüfusu kadar 16.5 milyon öğrencimiz var. Yine Türk ordusu dünyanın en büyük ordularından biri. Hastaneler, kamu kurum ve kuruluşları, fabrikalar hedef alanlar. Aslında önümüzdeki 6-7 yılda 25 milyar dolarlık bir pazar söz konusu. Yaklaşık 1.5 milyon çalışan ile ortada dev bir sektör var" dedi.
Haberin fotoğrafları