kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Şeyh Nahayan Bin Mabarek Al Nahayan

Aslan'ın stadı için Talu'ya işin ehli Araplar ortak oldu

MENEKŞE ATASELİM
Dubai'de inşa edilen Sports City'nin ortakları Al Zarooni ile Abu Dhabi Group, Eren Talu'ya yüzde 51 payla ortak oldu. Seyrantepe ve Mecidiyeköy'deki toplam 650 milyon $'lık yatırım birlikte yapılacak..
Eren Talu, Seyrantepe projesi için TOKİ'nin (Başbakanlık Toplu Konut İdaresi) beklediği yabancı ortağı Ortadoğu'da buldu. Dubai'de 5.5 milyon metrekarelik alanda inşa edilen dev proje Sports City'nin yatırımcıları Abu Dhabi Group ve Al Zarooni Group, yüzde 51 payla Eren Talu- Alke Ortak Girişimi'ne katıldı. Taraflar arasında anlaşma imzalandı, TOKİ'den onay bekleniyor.

650 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Eren Talu-Alke konsorsiyumuna yüzde 51 payla katılan şirketlerin kendi içlerindeki dağılımaı ise Al Zarooni'nin yüzde 40, Abu Dhabi Group'un yüzde 60 payı bulunuyor. Projenin tamamı için toplam 650 milyon dolarlık yatırım yapılacağını belirten Eren Talu, "Bu miktarın 170 milyon doları stadyuma harcanacak. 180 milyon doları garanti TOKİ payı, 50 milyon doları ek TOKİ payı ve 250 milyon doları ise Mecidiyeköy'de yapılacak proje için yatırılacak" dedi. Talu, TOKİ'nin işin içinde olmasının ortaklık açısından büyük avantaj sağladığını ifade ederek, "Kamu yararı olduğu için ortaklarımız kendilerini güvende hissettiler ve 2 ay gibi çok kısa bir sürede kararlarını verdiler" diye konuştu. Stadın inşasında bugün gelinen aşamaya kadar 37 milyon dolarlık harcama yaptıklarını kaydeden Talu, bu paranın bir kısmının özkaynak, bir kısmının ise yurtiçinden kredi şeklinde temin edildiğini bildirdi. İnşaatta gecikme süresinden oluşan aranın eylülde tamamen kapanacağını belirterek, açılışın 29 Ekim 2009'da gerçekleşeceğini hatırlatan Talu, "Günde bin 500 metreküp beton döküyoruz. 4 bin 500 metre kazık çaktık. Şantiyede 350 kişi çalışıyor. Burası o kadar sağlam olacak ki, gerek olsa, felaket merkezi olarak bile kullanılabilir" dedi.

1.3 MİLYAR $ GELİR BEKLİYOR
Talu, Mecidiyeköy'deki arsada Ali Sami Yen Stadı'nın yerine yapılacak projenin de Haziran 2009'da başlayacağını bildirerek, şöyle devam etti: "34 bin 600 metrekarelik alanda inşa edeceğimiz projede rezidans, alışveriş merkezi, ofis ve otel olacak. Bu iş için toplamda 650 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak ama Mecidiyeköy'deki kompleks tamamlandığında 1.3 milyar dolar gelir elde edeceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca hemen yan tarafta yer alan Likör Fabrikası arsasında yapılacak proje ile sinerjiye de çok önem veriyoruz. Arsanın ihalesini kazanan Yaşar Aşçıoğlu ile beraber arazinin tümünün yerleşim planı üzerinde çalışıyoruz. Nerede otel, nerede eğlence alanı, nerede yeşil alan olacak diye... Birbirlerine ve çevreye saygılı projeler yapacağız."
Haberin fotoğrafları