kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bademcik iltihabı romatizma sebebi

Yeni Haber
Denizli Devlet Hastanesi çocuk hastalıkları uzmanı Dr. Hasan Akşık, bademcik iltihabının eklem romatizmasına yol açtığını söyledi.

Dr. Akşık, çocuklarda görülen romatizmaların büyük çoğunluğunun, bademcik iltihabına yol açan A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarına bağlı olarak meydana geldiğini belirtti.

Beta mikrobuyla geçirilen bademcik iltihabının bir iki hafta sonra el ve ayak bileği, diz ve dirsek gibi büyük eklemlerde ağrılı, şiş ve kızarık iltihaba yol açtığını kaydeden Akşık, "Ayak eklemlerinde oluşan iltihap, çocuğun üzerine basamayacağı kadar ağrılıdır. Buna ateş de eşlik eder. Yeterli ilaç tedavisi yapıldığında, hiçbir hasar bırakmadan tamamen iyileşir" dedi.

Eklem romatizması sırasında kalp romatizması da oluşabileceğini ifade eden Akşık, mutlaka doktor kontrolü altında, hastanede yatırılarak tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hastalık iyileştikten sonra tekrarlamaması için 20 yaşına kadar düzenli olarak koruyucu antibiyotik tedavisi uygulanması gerektiğini de anlatan Hasan Akşık, "Eklem romatizması tamamen iyileşmesine rağmen kalp romatizmasında kalp kapakçıklarında hasar oluşma ihtimali çok fazladır ve ilerleyen yıllarda kalp hastalıklarına yol açmaktadır" şeklinde konuştu.

CİHAN