kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Zayıf görünen çocuğunuz aslında GİZLİ OBEZ olabilir

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Çocuklarda görülen obezite, büyüklerdeki gibi vücut ağırlığının fazla olması değildir! "Çocuklar görünüşlerine göre değerlendirilmez" diyen Prof. Hilal Mocan ekliyor: Ağırlığı az ama yağ miktarı fazlaysa o çocuk obezdir!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Zayıf görünen çocuğunuz aslında GİZLİ OBEZ olabilir
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilal Mocan, çocuk beslenmesiyle ilgili soruları yanıtladı:

* Hangi çocukları obez olarak kabul edebiliriz? Çocuklardaki obezite büyüklerden farklıdır. Yani vücut ağırlığının fazla olması ile karıştırılmamalıdır. Çocuğun boyu uzundur, kas kitlesi fazladır. Ağırlığı yaşıtlarından fazla olan bir çocuk, mutlaka obez değildir. Çocuğun boyunu ve boya göre ağırlık ölçümlerini dikkate almak zorundayız. Bir çocuğun ağırlığı fazla olmayabilir ama vücudundaki yağ miktarı fazlaysa, o çocuk obez kabul edilebilir. Şişman bir çocuğun obez olma ihtimali fazladır ama bu tespit yapılırken sadece kilosuna bakılmaz. Çocuklarda ağırlığın rölatif ağırlık olarak değerlendirilmesi gerekir. Çocuklarda gizli obezite olabilir. Onları görünüşlerine göre yaşıtlarıyla karşılaştırıp, obez olup olmadıklarını söyleyemezsiniz.

3 YAŞ ÖNCESİ DİYET YOK!

* Sadece çok yemek mi çocukların kilosunu etkiler? Dengesiz yemek yeme alışkanlıkları, çocuğun kilosunu etkiler. üç yaşının altında bir çocuğa diyet tedavisi verilmez. Sadece beslenmesi düzeltilir. Çocuk ancak üç yaşından sonra diyet yapabilir. 5-6 yaşlardan önce çocuk çok şişman olsa bile, gereksinimi yoksa bazı ilaçlar da kullanılamaz. Bazen iki yaşından önce çocuğun kilosu fazla diye, aileler light ürünlere geçiyor. İki yaşından önce bu ürünlerin kullanılmasını istemiyoruz. Çoçuğun günlük ne yediği çok önemlidir. Çocuk yedikçe insülin düzeyi artar. O sırada da çocuk daha sık acıkır.

* Annesi ve babası obez olan bir çocuk mutlaka obez mi olur? Düzgün bir diyet uygulanmazsa, çocuğun obez olma riski yüksektir. Türkiye'deki beslenme çalışmalarında, çocukların çoğunun bir yaşından önce çikolata ve kolalı içeceklerle karşılaştığını görüyorum.

TUZ VE ŞEKERE DİKKAT!


* Çocuklar için hangi yaşta neler sakıncalıdır? Bir çocuğun gelişmesinde en önemli dönem ilk iki senedir. Bunun da en önemli zamanı; ilk bir yıldır. Bu dönemde çocuklara tuz ve şeker vermiyoruz. Sakatat ve salça ile hazırlanmış yiyecekler de vermiyoruz. Onları ev tipi hazırlanmış yemeklerle 10. aydan itibaren tanıştırıyoruz. Ancak aileler kendi yiyeceklerinden çocuğa da vermeye kalkmasınlar. Çocuk için hazırlanan yemek tuzsuz, şekersiz, salçasız ve baharatsız olmalıdır. Anne sütünden kesilip sebze çorbasına geçildiği andan itibaren buna dikkat edilmelidir. 6. aydan itibaren yanmamış zeytinyağını çiğden koyduruyoruz. Kahvaltılarına da fındık büyüklüğünde pastorize tereyağı ilave ettiriyoruz. Yani çocuk, yanmamış yağları öğrenerek bir beslenme sistemine geçiyor. Birinci yaştan sonra ise tuz ilavesi ve kahverengi şekerle tanışma dönemi başlar. İdeal olanı; çocukların şeker ihtiyacının normal taze meyveden sağlanmasıdır. Mesela bal ya da ev reçeli şekersiz olarak hazırlanırsa sorun yoktur. Ama bunların içine bir kilo şeker koyup ev reçeli yaparsanız, çocuk şekere alışır ve obezitenin başlıca nedeni olan insülin direnci gelişir.
Haberin fotoğrafları