kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Yabancı geliyor, liraya devam mı?

Böyle bir küresel ortamda Türkiye dünyanın en yüksek faizini veriyor. Önümüzdeki aylarda da yeni negatif bir şok yaşanmazsa faiz artırımı zor. Normalde bu dönemi faiz düşüşleri izleyecek.
İşte faizlerin tepe noktasını yaptığı, siyasi belirsizliğin ortadan kalktığı geçen ay yabancı portföy yatırımları hızlandı. Hisse senedinde 628 milyon dolar net alım yaptılar. Bonoda en az 2 milyar dolar alımdaydılar. Hem bu alımlar hem de borsanın artmasıyla yabancı portföyü 77.5 milyardan 93.6 milyar dolara çıktı.
Yabancıların Türkiye kâğıtlarına yöneldiği bir dönemde yerliler ise dövize gidiyor. Yukarıda görüldüğü gibi, yerlilerin döviz hesapları 107 milyar dolara vardı. Yerliler bu yatırımları ile hem kendilerini güvenceye alıyor hem de piyasalarda önemli bir stres kaynağı olmaktan çıkıyorlar.
Yabancılar liraya ve faize yatırıma gelmeye devam ettiği sürece, döviz arzını bollaştırarak kur riskini bir ölçüde azaltıyorlar. Bu açıdan, yabancılar geldiği ve yerliler de döviz aldığı sürece liraya veya faize yatırım cazip oluyor.
- Sonuç- "Satıp pişman olmak, saklayıp pişman olmaktan yeğdir." İsviçre Atasözü