kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Pozitif ayrışma petrolle başladı, kararla devam!

Büyük resim için tıklayın
Anayasa Mahkemesi kararını beklenenden önce verdi ve AK Parti'yi kapatmadı. Böylece yabancıların ve finansal piyasaların beklediği sonuç ortaya çıktı. Hükümet yoluna devam ederken siyasi belirsizlik süreci de sonlandı.
Petrol fiyatlarının etkisiyle negatif ayrışmayı pozitif ayrışmaya döndüren Türkiye piyasaları bu eğilimini bu sonuçtan sonra da sürdürebilir. Küresel piyasalardaki gelişmelerin Türkiye lehine esmesinin verdiği destek yanında reformlar da yürürlüğe konulursa Türkiye gelişmekte olan piyasalardan daha iyi performans gösterebilir.

Borsada yüzde 27 artış
Dönüp geriye baktığımızda iç piyasalarda hava 3 Temmuz'da döndü. Borsa Endeksi 32.646'e kadar düşmüşken dün 41.435'e yükseldi ve yüzde 27 arttı. Bu artışla İMKB en hızlı toparlanan piyasa oldu.
Piyasaların dünkü düzeyi, davanın açıldığı 14 Mart'a göre fazla bir değişiklik olmadığını gösteriyor. Yukarıdaki tablodan görüldüğü gibi, Hazine faizinde 2 puana yakın bir artış ve borsada yüzde 2.7 düşüş meydana gelirken, döviz kurunda yüzde 2.1 geriledi.

Petrolün belirleyiciliği
Türkiye piyasalarının hızlı toparlanmasında iktidar partisinin kapatılmayacağı beklentisi kadar petrol fiyatlarında 11 Temmuz sonrası meydana gelen hızlı düşüş de etkili. 11 Temmuz'da 147.21 dolara çıkan petrol dün 121.80 dolara indi ve yüzde 17.3 geriledi. Petrol fiyatlarındaki düşüş gelişmekte olan piyasalar arasında en çok Türkiye ekonomisinin işine yarıyor. Petrolü, doğalgazı, elektriği büyük ölçüde ithal etmemizden ve yıllık faturanın da 50 milyar dolara doğru gitmesinden dolayı. Dün Rahim Ak'ın bu sayfada yayımlanan borsa karşılaştırmaları tablosu vardı. Temmuz başından bu yana en büyük artışı İMKB yaparken en çok düşen borsalar sırasıyla Rusya, Brezilya ve Meksika. Tam olarak petrol ve emtia ihraç eden ülkeler. Yani birileri bu ülke kağıtlarını satışa koyarken Türkiye kağıtlarını, içerideki siyasi belirsizliğe rağmen satın aldı.

Yabancıların tutumu
Dolayısıyla bundan sonra piyasaların pozitif ayrışmasında petrol fiyatlarının seyri ve düzeyi de belirleyici olacak. Başbakan'ın ortaya koyacağı yeni tutum ve reformlar kadar petrol fiyatlarının seyri de ekonominin kaderini etkileyecek. Siyasi belirsizliğe rağmen yabancıların Türkiye kağıtlarını satın almasını, petrol fiyatlarının hemen yukarı dönmeyeceği beklentisine yorumluyoruz.

Sonuç
"Çoğu zaman sakındığımız için aldanırız, inandığımız için değil."
Andre Gide