kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hitit hukuku AB hukukundan çok daha ileri

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Kitabınıza göre 3 bin 500 yıl önceki Hitit hukuku bugünkü hukuktan ileri... Hitit hukukunda ölüm cezası yok. Hapishane var ama kullanılmıyor. İşkence yasak. Sabıka kaydı uygulaması yok.

* Hititler'de idam da yok... İdam, modern Avrupa hukukunda 5-10 yıl önce kaldırıldı. Ama bu ceza Hititler'de birkaç istisna dışında yasalardan ve uygulamalardan kaldırılıyor. Modern hukuktan ileri olması müthiş bir şey. Bedensel ceza yerine para cezaları veriliyor.

* Peki Hitit hukukunda kadın? Kadının konumu erkeğin durumuna yakındır, yani eşittir. Evli bir kadın babasının evinde yaşamayı sürdürebiliyor, kadın da nişanı bozabiliyor, boşanabiliyor ve maddi durumuna göre çocuğu alabiliyor. Zorla evlendirme yok. Özgür kadın köleyle evlenebiliyor. Bir de edinilmiş mallara ortak katılım ve mal ayrılığı var.

* Türkiye evlilikte malların paylaşımına Medeni Hukuku'nda daha yeni yer verdi. Tam olarak uygulanmıyor... Kadınların toplumsal yaşamdaki konumunu 35 asır önce erkeklerle eşitlemeye çabalamaları çok önemli. Kral talimatnamelerinde, "Kadınlarınızın yanına nasıl tanrıların yanına temizlenip gidiyorsanız öyle gidin" deniliyor. Pozitif ayrımcılığa tabi tutulmuşlar. Tarihin ilk feminist kadını bu toplumdan çıkmış.