kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yüreklerde Gölcük acısı akılda İstanbul depremi

Çağdaş ÇETİNDEMİR
17 Ağustos'un yıldönümüne beklenen İstanbul depremi damgasını vurdu. Belediye "Bu yıl 366 milyon 682 bin YTL ödenek ayrıldı" dedi. Hükümet "Yetkili tek merkez" için hazırlık yapıyor..
On binlerce insanın canına mal olan 17 Ağustos Depremi'nin dokuzuncu yılında başlıca gündem maddesini, İstanbul'un taşıdığı 'büyük deprem' riski oluşturdu. İstanbul Valiliği İl Afet Yönetim Merkezi'nde depreme hazırlık ve acil müdahale konusunda halkı bilinçlendirmek için düzenlenen toplantıya İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de katılırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da düzenlediği basın toplantısında olası depreme karşı alınan önlemleri anlattı.

YENİ AFET MERKEZLERİ
Topbaş 2008 Yatırım Planı'na göre deprem ve risk yönetimine 366 milyon 682 bin YTL ayrıldığını belirtti. Topbaş İstanbul'un yüzde 57'sinin kaçak olduğunu, depreme hazırlık için 30 yıla ve 17 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi. Afet Yönetim Merkezi'nde konuşan Vali Muammer Güler, iki daprem hastanesi yapılacağını, Anadolu yakasına iki afet merkezi oluşturulacağını belirterek, "Afet FM'' adlı bir radyonun da kurulduğunu belirtti. Aynı toplantıda Milli Eğitim Bakanı Çelik ise İstanbul'da deprem riski taşıyan 874 okuldan 176'sını yıkıp yeniden inşa ettiklerini söyledi. 331 okulu da güçlendirdiklerini söyleyen Bakan Çelik, Türkiye genelinde ise 600 yatılı okulu depreme karşı güçlendirdiklerini ifade etti. İçişleri Bakanı Atalay da "Acil durumlarda hızlı hareket etmek, bürokratik mekanizmaları azaltmak ve çabuk müdahaleyle hem can kaybını azaltmak hem de ihtiyaçları karşılamak amacıyla İçişleri, Bayındırlık ve İskan bakanlıklarıyla Başbakanlık'taki üç birimi bir kurum haline getirme çalışması içerisindeyiz'' dedi.