kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mezarların taşınması için yetkililerden yardım bekliyorlar

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Mezarların taşınması için yetkililerden yardım bekliyorlar
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen insanların hafızalarında bıraktığı iz ve günlük hayatta somut olarak göze çarpan ''depremin sembolleri'' hala varlığını koruyor. Sakarya'ya 17 Ağustos 1999'da Hollanda'dan izne gelen ve depremde 3'ü ölen 4 kişilik Çokiçli ailesinin Serdivan ilçesinde enkazın altında kaldığı evin yanında bulunan otomobilleri, 9 yıldır depremin adeta bir ''simgesi'' olarak yerinde duruyor.

Alınan bilgiye göre, Serdivan'da depremde çöken 5 katlı binada Refiye (50), Fevzi (52), İdris (20) ve Ayşen (19) Çokiçli enkaz altında kaldı. Refiye, Fevzi ve İdris Çokiçli çöken binada yaşamını yitirirken, Ayşen Çokiçli enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Ailenin otomobili de binanın enkazı altında parçalandı.

Halen Hollanda'da psikolojik tedavi gördüğü öğrenilen Ayşen Çokiçli, ailesinden kalan otomobilin yerinden kaldırılmamasını istiyor. Mahalle sakinlerinden Ayhan Acar, ailenin sabah geri dönme hazırlıkları yaparken depreme yakalandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Depremin ardından akrabalarımın Hollanda'dan Türkiye'ye geldikleri yabancı plakalı otomobil de enkazda kaldı. 9 yıldır binanın boş kalan arazisi üzerinde duruyor. Araç kaldırımda park halindeydi. Bina yıkılınca enkaz altında kaldı. Halamın kızı depremde hurda haline gelen otomobilin kaldırılmasını istemiyor. Otomobil binanın boş kalan arazisinde bekliyor ve çürümeye yüz tutmuş durumda.''

MEZARLARIN TAŞINMASI İÇİN YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYORLAR

Marmara Depremi'nde hayatını kaybeden 8 aylık hamile Canan Al ve Hüseyin Al çiftinin mezarı ise baraj sularının altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya... Melen Projesi'nden dolayı, Kocaali'nin Ortaköy beldesinde mezarları sular altında kalacak olan Al çiftinin yakınları mezarların taşınabilmesi için yardım bekliyor.

8 aylık hamile kızını depremde kaybeden Fikriye Kurtun, depremde yaşadıkları büyük acıyı yıllar geçmesine rağmen unutamadıklarını söyledi. Kızının depremden 10 ay önce evlendiğini kaydeden Kurtun, şunları söyledi:

''Kızım 10 ay önce evlenmişti. Damadım askeriyede öğretmendi. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde görevliydi. Oradaki görevleri bitince eşiyle beraber tatile ilçemize gelmişlerdi. Deprem günü hem doktora gitmek hem de bebek eşyası almak için Adapazarı'na gittiler. 8 aylık hamileydi. Tahlil sonuçlarını almak için o gün Adapazarı'nda damadımın akrabasında kaldılar. O gece yaşanan büyük felakette hayatlarını kaybettiler. Enkaz altında birbirlerine sarılarak bulundular.''

Kızını eşiyle birlikte Ortaköy beldesindeki mezarlığa defnettiklerini bildiren Kurtun, sözlerine şöyle devam etti:

''Melen Projesi'yle Ortaköy beldesi sular altında kalacak. Dolayısıyla mezarlarımızda sular altında kalacak. Ben kızımın ve damadımın mezarlarının sular altında kalmasına dayanamam, bırakmayacağım. Bazı aileler yakınlarının mezarlarını taşımayı düşünmüyor ama biz bırakmayacağız. En azından onları ziyaret edip, başlarında dua edebiliyoruz. Bu konuda yetkililerden yardım istiyoruz.''

Hüseyin Al'ın annesi Nedife Al ise Melen Projesiyle acılarının tazelendiğini belirtti. Oğlu ve gelininin mezarlarına sürekli gittiğini ifade eden Al, ''Yetkililer bize bir an önce beldeden çıkmak için hazırlıklarınızı yapın diyorlar, bize afişler dağıttılar. Biz yetkililerden mezarlarımızı taşımamız için destek olmalarını talep ediyoruz. Bize bir yer göstersinler. Mezarlarımızı sular altında bırakmayalım'' diye konuştu.

EŞİMİ VE KIZIMI KAYBETTİM

Depremde 7 yaşındaki kızını ve eşini kaybeden Melahat Cerrahoğlu da depremde en küçüğü 7 aylık en büyüğü 11 yaşında 4 kız çocuğunun babasız kaldığını söyledi.

17 Ağustos günü hasta kızıyla beraber İstanbul'da olduğunu ifade eden Cerrahoğlu, şunları söyledi:

''Eşimi ve kızımı son kez göremedim. Ben Sakarya'ya ikinci günü ulaştım. İlk gün defnetmişler. 7 aylık kızım da enkaz altında kalmış. 5-6 saat sonra çıkarmışlar. Eşimi ve kızımı bıraktığım halleriyle hatırlıyorum.'' 4 kızının eğitimini bir kurumun karşıladığını kaydeden Cerrahoğlu, ''7 aylık enkazdan çıkan kızım şu an 9 yaşında. Hepsi okuyor. Zor günler yaşadık, ama hayat devam ediyor'' dedi.

AA