kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

RK, 'cinayeti gördüm, ama karışmam' dedi

Hafta içinde 46 dağıtım şirketi ve yaklaşık 15 bin bayiyi yakından ilgilendiren bir karar çıktı. Daha doğrusu 'akaryakıt piyasasında rekabetin olmadığı tespit edildi', ama fiyatlandırmada nasılsa 'kanun ihlal edildiğine ilişkin bulguya rastlamadı.' Biraz ağır bir benzetme belki ama, Rekabet Kurulu 'Cinayeti gördüm, ama karışmam' dedi. Hazırladığı raporda da önce adam nasıl öldü, onu özetledi, ardından 'hafifletici edenleri' sıraladı.
Açarsak, Tüketiciler Birliği'nin akaryakıt fiyatlarında rekabet olmadığı yönündeki başvurusu üzerine ön araştırma başlatan Rekabet Kurulu'nun raporu 'zehir zemberek' tespitlerle dolu çıktı.
Tüpraş ve beş dağıtım şirketini kapsayan ön araştırmasında Rekabet Kurulu, dağıtım şirketlerini Tüpraş ve bazen de uluslararası fiyatları takip etmek suretiyle 'fırsat kârları' elde etmekle suçladı.
Ardından da "Genel olarak büyük dağıtım şirketleri tarafından yön verilen fiyatlandırma stratejisinin mevcut rekabet mevzuatı çerçevesinde bir uyumlu eylem olduğunun ileri sürülebileceği ve teşebbüslere cezai yaptırımlar uygulanabileceği, ancak bunun kalıcı bir rekabetin tesis edilmesi bakımından bu aşamada uygun bir yol olmadığı" ifade edildi. Özetle 'uyumlu eylem var, ama şimdi ceza kessek de bu çözüm olmaz' demeye getirildi.
Bir başka çarpıcı tespit ise beş teşebbüsün pazarın yüzde 90'ına sahip olduğunun anımsatılması ve piyasanın rekabetçi bir görünüm sergilemediği yönündeki ifadeydi. Tespit raporu, "Sektörde rekabet seviyesinin yeterli olmadığı, dağıtım şirketlerinin özellikle fiyat rekabetine girmekten kaçındığı gözlenmekte.
Gerek ön araştırma gerekse sektör araştırması kapsamında elde edilen verilere göre akaryakıt fiyatlandırmasında rekabetçi piyasa yapısından uzak bir görünüme işaret eden iki önemli husus bulunmakta. Bunlar da yüksek vergiler ve yüksek fiyat" diye tamamlandı.
Tüm bu değerlendirmelerden sonra Rekabet Kurulu'na sormak lazım, 'Soruşturma açılması için bu saydıklarınızdan başka ne daha ne tür tespitlere ihtiyaç duyuyordunuz ki?"