kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Akıllara durgunluk veren bir koşuydu

HINCAL ULUÇ
HINCAL ULUÇ
Elvan, akıllara durgunluk veren bir koşu yaptı. Ben bunca yıldır ilk kez bir atletin bu kadar iyi bir taktikle koştuğunu gördüm. Antrenörünü de kutlarım. Yarışın ilk 5 bin metresi bekleme halinde geçti. Elvan da TV'de söyledi; "pist sertti" dedi. Sert pist demek sürpriz demek. Sert pist, sprint pisti demek. Uzun mesafe koşusu için zordur. Çinliler uzun mesafelerde değil, sprintlerde etkili oldukları için kendilerine göre yapmışlar pisti. Dolayısıyla hem sert pist hem de Çin'in havası nedeniyle böyle bir bekleme koşusu haline gelmesi normaldi. Ama işte taktik burada başladı. Sprintinin az olduğunu bildiği için Elvan, 5 bin 500'de tempoyu hızlandırdı . O arada zaten öndeki grup 9'a ve sonra 7'ye indi. 5 bin 500'den 6 bin 500'e gelirken kendi atağını bir daha hızlandırdı . Son olimpiyat şampiyonu Dibaba'nın ablasını (Ejegayehu Dibaba) saf dışı bıraktı.

ALTINLA ARASINDA SPRİNT VAR
Son 7.500'e gelirken Kenyalı atletleri de kopartıp Tirunesh ile baş başa kaldı ve gümüş madalyayı garantiledi. Bu üç atak çok iyi bir taktiğin eseriydi. Tirunesh ile baş başa kaldığında 8 bin 500 bin yahut 9 bin'de son bir atak daha yapabilirdi ama belki de gümüşü riske etmemek için o atağa kalkmadı. Son 400'den itibaren de Tirunesh'in beklenen sprinti başladı.
29:56:34'lük derece, Elvan için olağanüstü. Şampiyonluklarla Elvan arasında duran eksiklik; -yani 2012'de Londra'da olur mu bilmem ama-dünya şampiyonasında altını getirecek tek eksiklik sprint. Son 400'de Tirunesh sprinte kalkıyor ve Elvan da ona cevap veremeyeceğini biliyor. Süreyya'nın da böyle bir sprint eksikliği vardı. Bugün artık bırakın 1.500 metreyi 5-10 bin metre mesafeleri bile tamamen dayanıklılık üzerine değil . Belli bir yere kadar dayanıklılık çok önemli tabii ama sprintiniz yoksa kaderinize razı oluyorsunuz.

CÜNEYT ABİ BİLE İZLERDİ
Elvan'a sprint desteği verilirse özlediğimiz altın madalyayı kazanır. Ama bütün bunlar bir yana bir olimpik stadyumda bir Türk atletinin sırtında Türk bayrağıyla şeref turu atması bütün ülkemizin 10 yıllardır beklediği bir özlemdi. Elvan bunu ilk başaran atletimiz oldu. Bu yüzden kendisine teşekkürler borçluyuz. Bravo Elvan.
Bu yarışı 100 metreden sonrasını seyrederken sıkıldığını yakından bildiğim Cüneyt Abi (Cüneyt Koryürek) bile başından sonuna heyecanla izlerdi. Çünkü çok güzel ve olimpiyat adına layık bir akıl koşusu seyrettik.