kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hollanda-Antep arası hap trafiği

Nurdeniz ERKEN Hande ŞARMAN Hülya KARABAĞLI
Bir Narkotik polisi: Ecstasy artık ayağa düştü, her yerde bulunabilir. Hollanda-Antep arası ciddi bir hap trafiği var. İşlenip dağılıyor. Suriye, İran, Irak... Şimdi Azerbaycan, Türkmenistan ve Rusya..
"Ecstasy'i çok almış bir kız kendini halının üstüne atmış yüzmeye çalışıyor. Kendini denizde sanıyor." Bu sözler bir Narkotik polisine ait. Kullanıcı yaşının 9'a kadar düştüğü uyuşturucu hap kullanımında tanık olduğu olayların yalnızca biri bu. Adını vermek istemeyen uzman Narkotikçi hap trafiğinin Hollanda Gaziantep arasında olduğunu söylüyor.

* Hapların üzerinde farklı marka ve logolar var? - "Avrupa'dan gelen uyuşturucuyu bir tek kişi dağıtmıyor. Herkes kendi logosunu, bir nevi markasını koyuyor. Marka basılmasının sebebi bu. Renklendirilmesinin sebebi de, göze cazip gelmesini sağlamak."

* 3 liraya satılanı varmış, bu kadar ucuza nasıl mal edilebiliyor? Öldürücü olabilir mi? - "3 liraya satılabilmesinin sebebi, herhangi bir tip hapın üretiminin kolay olması. İlk zamanlarda tanesi 25-30 liraydı. Hap için pres makinesi bulmak o kadar kolay ki... Ucuz Ecstasy'den ölen tabii ki olur. Ama bağımlı olması için torbacı ilk başlarda bedava mal dağıtır. Çünkü o, kendisinin parası kalmasa da başkalarını getirecektir. Böyle böyle de kullanıcılar torbacıya dönüşüyor."

* Ne tür mekânlarda, nerelerde satılıyor? - "Bundan birkaç yıl önce ne kadar lüks bar, kulüp varsa oralarda bulunabilirdi. Ancak Ecstasy o kadar ayağa düştü ki, artık her yerde bulunabilir. Genel olarak torbacılar en çok Dolapdere, Hacıhüsrev, Kasımpaşa, Gaziosmanpaşa civarındadır."

HALIDA YÜZMEYE ÇALIŞAN KIZ

* Türkiye'nin, uyuşturucu trafiği açısından önemi?
- "Yakın geçmişe kadar eczanelerden legal olarak satın alınabilen Captagon adlı ilacın, Ecstasy'ye benzer yan etkileri olduğu için üretimi durduruldu. Captagon'u özellikle uzun yol giden TIR şoförleri kullanırdı uyanık kalmak için. İkisinin de ana maddesi amfetamin. Ex'in içindeki 'acid'i çıkartın, Captagon'dur o. Türkiye'den ünlü kaçakçı Mehmet Ali Yaprak, Captagon'u kimyasal katarak Ex yapan kişidir. Bunun mucidi. Hatta formülünü almak için iki defa kaçırıldı. Sonunda kafasına sıktılar. Yani çıkış noktası Hollanda değil, bilinenin aksine. Ama Hollanda-Antep arası ciddi bir hap trafiği var. Burada işlenip dağılıyor. Suriye, İran, Irak... Eskiden bilinen bir güzergâh vardı; 'Altın Hilal'. O da kalmadı. Şimdi Azerbaycan, Türkmenistan girdi. Rusya... Türkiye'nin uyuşturucu trafiğinden kaybı, - kayıp demek de doğru değil, tabii iyi ki girmiyor da- 25 milyar Euro."

* İlginç bir anınız var mı Ecstasy ile ilgili? - "Bir ev partisinde yaşanan şu olayı, bu hapın etkilerinin vehametini ortaya koymak adına anlatayım. Çokça Ecstasy atmış bir genç kız çırılçıplak soyunup halıya atıyor kendisini, yüzmeye başlıyor. Yani yüzermiş gibi hareketler yapıyor, çünkü o o anda yüzdüğünü zannediyor. Arkasını dönüp bir de 'aşkım su çok güzel, gelsene' diyor. İnsanın bu derece kendini kaybetmesi içler acısı."