kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Amerika'da beyazlar "yakında azınlık olacak"

Yeni Haber
Amerika'da beyazların, tahmin edilenden daha da kısa bir süre içinde 2042 yılında azınlık olacakları belirtildi. Amerikan Nüfus Dairesi; doğum, ölüm ve göç oranlarını kullanarak hazırladığı raporunda şu an ülkede azınlık durumunda bulunan grupların, kısa süre içerisinde ülkenin yüzde 55'ini oluşturacağını bildirdi. Raporda şuan nüfusun yüzde 15'ini oluşturan Hispaniklerin, 2050 yılında yüzde 30'unu oluşturacağı kaydedildi.

Rapora göre siyahaz bir artışla nüfusun yüzde 15'ini oluştururken, Asyalıların oranı da yüzde 4'ten yüzde 9'a çıkacak. Beyaz olmayan Hispanikler, şu an nüfusun 3'te ikisini oluşturuyor. Ancak bu grubun yüzde 55'ini beş yaşın altındakiler oluşturuyor.

Eskiden ABD'nin bir göçmen ülkesi olduğu; ancak göçmenlerin çoğunun Avrupa'dan geldiği belirtilirdi. Rapora göre ise 2050'ye doğru bu Avrupalı göçmenler grubu, tarihte ilk kez azınlık durumuna düşecek. Nüfustaki bu değişikliğin, sadece kentsel yaşam merkezlerinde değil kırsal alanlarda da yaşanacağı tahmin ediliyor.

Tahminlere göre şimdi 305 milyon civarında olan ABD'nin nüfusu 2050 yılında 439 milyon olacak. Beyaz nüfus yaşlanacak, önümüzdeki 40 yıl içerisinde 85 yaş üstündekilerin sayısı 3 katına çıkacak.

Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nden demografi uzmanı William Frey "Beyaz nüfus daha yaşlı ve doğurganlık yılları geride kaldı" diye konuşuyor. Frey, "Amerika'nın geleceğini bugünün genç nüfusu belirleyecek. Gelecekte göreceğimiz ulus yapısı bu şekilde oluşacak" dedi.

Nüfus Dairesi son olarak, yapılan bu tahminlerin göçmen politikası, kültürel değişiklikleri insani veya doğal felaketler gibi büyük revizyonlara da bağlı olduğunu" kaydetti.

CİHAN