kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gori'de ateşkes bilmecesi

Yeni Haber
Gürcistan birlikleri, Rusya'yla varılan ateşkes anlaşmasına rağmen stratejik Gori kentinin denetimini hâlâ devralamadı. Kentte Oset milislerin etkinliği devam ederken, kontrol noktalarındaki Rus askerleri Gürcü güçlerin kente girişine izin vermiyor.

Rusya'yla Gürcistan arasında yaşanan savaşta Gürcü askerlerin terk ettiği stratejik Gori kenti hâlâ Rus ve Oset güçlerin elinde. Rus birliklerinin kentten ayrılacağı beklentisi azalırken, Gori'de bugün 5 patlama duyuldu. Kentte çatışmalar sona erse de, bölgeden ayrılma imkanı bulamayan halk tedirgin. Bazı evlere baskın yapan Rus askerleri, çok sayıda silah ele geçirdiklerini açıkladı.

Tiflis yönetimi, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Rus birliklerinin Gori'den çekilmeye başladığını belirtmişti. Tiflis'ten daha sonra gelen açıklamada ise daha fazla Rus askerinin Gori'ye girdiği öne sürüldü. Kenti teslim almak üzere Gori'ye gelen Gürcü birlikler, Rus kontrol noktalarındaki anlaşmazlıktan sonra Rus tanklarının gelmesi üzerine geri çekilmek zorunda kaldı.

Oset milislerin kenti terk etme niyetinde olmadıkları ifade ediliyor. Rus birlikleri de barış gücü askerleri gelene kadar bölgeden ayrılmayı reddediyor. Başkent Tiflis'in 100 kilometre batısındaki Gori, ateşkesten önce yoğun bir bombardımana tutulmuştu. Bugün Tiflis'te basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Gori'nin yeninden imarına destek vereceğini taahhüt etti.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, bugün Kremlin'de Abhazya ve Güney Osetya liderlerini kabul etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ayrılıkçı iki bölgenin yeniden Tiflis'e bağlanmayı kabul etmesinin imkansız olduğunu savunarak, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden bahsetmenin anlamı olmadığını söyledi.

GORİ'DEN PATLAMA SESLERİ GELİYOR

Gürcistan'ın Gori kentinde patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.

Bölgedeki AFP muhabiri, Güney Osetya yakınındaki kentten patlama seslerinin geldiğini ve siyah dumanların yükseldiğini belirtti.

Patlamanın nedeninin topçu ateşi olduğu sanılıyor.

Kısa süre önce bir Rus askerinin gazetecilerin bölgeyi terk etmesini istediği ve havaya ateş açtığı bildirildi.

RUS ORDUSU GORİ'Yİ TERK EDİYOR

Rus ordusu, Güney Osetya'daki çatışmanın noktalanmasının ardından yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın merkezinde bulunan Gori kentini Gürcistan polisine devretmeyi planladığını duyurdu.

Rus General Viacheslav Borisov, gece yarısı Gürcistan Ulusal Güvenlik Bakanı Aleksander Lornaia ile Gori'de yaptığı görüşmenin ardından, ordunun kuzeye doğru hareket ettiğini ve yavaş yavaş Gori'nin terk edildiğini bildirdi. Borislov, kentin Gürcistan polisine devrinin Cuma gününe kadar tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Öte yandan ABD, ateşkesin sağlanmasının ardından bölgeye insani yardım malzemeleri götürmek üzere hava ve deniz unsurlarına bağlı bazı birliklerini Gürcistan'a sevk edeceğini açıkladı.

AJANSLAR