kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baltimore kurşunu havuzu delip geçti

DIŞ HABERLER
ABD'li yüzücü Michael Phelps, dün kazandığı altın madalya ile, üç olimpiyatta 11 altına ulaştı ve tarihe geçti. Bu da bir dünya rekoru. Mark Spitz'in 72'deki kazandığı 7 altın rekorunu kırmak içinse, önünde sadece 3 yarış kaldı..
Lakabı "Baltimore Kurşunu"... 23 yaşında... Anne ve babası, o 9 yaşındayken ayrıldı, küçüklüğünde hiperaktivite sorunları yaşadı. Yüzücü olan 2 ablasının yönlendirmesi ile yüzmeye başladı. Ve şimdiden adını olimpiyatlar tarihine yazdırdı. Çin'in başkenti Pekin'de devam eden Olimpiyat Oyunları'nda, şu ana kadar aldığı 5 altınla, son iki olimpiyatta kazandığı toplam altın madalya sayısını 11'e çıkaran Michael Phelps, bunu başaran ilk sporcu olarak tarihe geçti. Daha önce Fin atlet Paavo Nurmi, SSCB'li jimnastikçi Larissa Latinina, ABD'li yüzücü Mark Spitz ve ABD'li atlet Carl Lewis, 9 altın ile bu rekoru paylaşıyordu. Phelps'in en büyük amacı ise, 1972 Münih Oyunları'nda 7 altın alan yüzücü Mark Spitz'in rekorunu kırmak. Bunun için önünde 3 yarış daha var.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

'BENİ DE GEÇEN ÇIKAR'
Üçüncü olimpiyatına katılan genç sporcu, 2004 Atina Olimpiyatları'nda altı altın iki de bronz madalya ile "yetinmiş", Spitz'i geçme hayalini de Pekin'e ertelemişti. ABD'li rekortmen yüzücü, yarın 200 metre serbest yüzme kategorisinde vereceği mücadele öncesinde ise oldukça mütevazı konuşuyor: "Benim rekorlarımı da başka sporcular geçebilir. Ancak amacım son üç yarışımın en az ikisini de kazanıp yeni bir rekora daha imza atmak." Phelps olimpiyatlardaki 205 ülkeden 193'ünün toplam madalya sayısını geride bırakmış durumda. ABD'nin şu ana kadarki altın sayısının yarısı da yine ondan geldi. ABD dışında 5 ve daha fazla altın kazanan sadece 2 ülke var: Çin ve Güney Kore... Onun "sıradışılığını" en güzel özetleyense, Rus rakibi Alexander Sukhorukov: "Belki de bu gezegenin dışından bir varlık..."