kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gürcistan'ın 1/5'i Rusya'nın

Ateşkes açıklamalarına rağmen Rusya'nın Gürcistan içindeki ilerleyişi sürüyor... Ateşkes ise Gürcistan'ın topraklarındaki Rus egemenliğinin sembolü olarak görülüyor..
Gürcistan ve Rusya arasındaki 5 Gün Savaşı'nın henüz sonlanıp sonlanmadığı belirsiz... Gürcüler Rusların ilerlemelerini sürdürdüğünü, başkenti ele geçirinceye kadar durmayacaklarını söylüyor. Ruslar ise Oset ve Abhazlara yönelik saldırılara karşılık vereceklerini açık bir dille ifade ediyor... Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ön ayak olduğu 6 maddelik ateşkes planı ise tüm dünya tarafından Gürcistan için tam bir felaket olarak yorumlanıyor.

TAMPON BÖLGE
6 madde içinde yer alan "Uluslararası barış gücü görevlendirilinceye kadar, Rus barış gücü askerleri gerekli tüm önlemleri alacaktır" ifadesiyse en tartışmalı madde olarak görülüyor. Bu madde Rusya'nın güvenlik gerekçesiyle bölgede kalıcı olarak asker bırakabileceği anlamına geliyor. Bu da "de-facto işgal" olarak yorumlanıyor. Rusya'nın Sarkozy planına eklettirdiği ve Gürcistan'ın kabul ettiği "Güney Osetya ve Abhazya çevresinde tampon bölge oluşturulsun. Gürcistan da asla bu bölgeleri ele geçirmek amacıyla güç kullanmamalı" maddeleriyse bölgenin kontrolünün tamamen Rusya'ya bırakılması anlamına geliyor.

HARİTAYI YENİDEN ÇİZİYOR
Anlaşmada "Gürcistan'ın toprak bütünlüğü korunacaktır" şeklinde bir ifade yer almamasıysa Gürcistan'ı diplomatik olarak savunmasız bırakıyor... İngiliz Telegraph gazetesi, "Rusya haritayı baştan çizmeye çalışıyor. Gürcistan'ın beşte birini ele geçirdiler bile..." yorumu yaptı...
Haberin fotoğrafları