kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Doğalgaz 1 Ocak'ta 400 dolar!

Bu kış donacağız. Nobel Baba 1 Ocak 2009'da astronomik faturaları bacamızdan aşağı atacak. AB ülkeleri ve Türkiye, doğalgaza çok yüksek fiyat ödeyecek.
Kazakistan bastırdı, Rusya onayladı. Rusya'nın petrol ve doğalgaz devi Gazprom artık Orta Asya'dan yani Türkmenistan, Kazakistan ve Azerbaycan'dan alınan her 1000 metreküp doğalgaz için 400 dolar ödeyecek.
Konuyla ilgili görüşmeler bir ay önce bitti.
Anlaşmalar imzalandı. Rusya, bu ülkelerden aldığı gazın üzerine taşımacılık ve diğer masrafları ekleyecek. AB ülkeleri ve Türkiye, doğalgaza ortalama 500 dolar ödeyecek. Tüketicinin cebi yanacak!
Gazprom, 2006'da doğalgazı 65 dolara satıyordu. 2008'in ilk yarısında fiyatı 168 dolara çekti. Yılın ikinci yarısında ise 175 dolar fiyatla satış yapacak.
Rusya'nın bu kararını OECD'ye Üye Olmayan Ülkelerle İlişkiler ve Uluslararası Küresel Yatırım Fonu Başkanlığı gibi önemli görevler üstlenen ekonomist Mehmet Öğütçü'den öğrendim. İğneyi önce kendime, çuvaldızı ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na çoktan batırdım. Böylesine önemli bir gelişmeden Türkiye'nin niye haberi yok? Bu karar Türkiye'nin enerji faturasını altüst etmez mi?
Türkiye, "Uluslararası Enerji Diplomasisini" bilmiyor. Enerjideki büyük oyunu, diplomatik atakları göremiyor. Fırsat üzerine fırsat tepiyor. Avrasya'da ise kıran kırana rekabet sürüyor.
Rusya, kendi doğalgazını AB'ye satıyor. Uzakdoğu'ya da mal satmak için uğraşıyor. Kazakistan, Azerbaycan ve Türkmenistan doğalgazının en büyük alıcısı. Gazprom, Türkmenistan'dan aldığı 50 milyar metreküp gazı 100 milyar metreküpe çıkartmaya çalışıyor.
Çin, doğalgaza 192 dolar ödeyerek Rusya'nın karşısına dikildi.
İran, kendi üretimi dışında Türkmenistan'dan 8 milyar metreküp gaz alıyor, Türkiye'ye pahalı gaz satıyor.
Doğalgazın taşınmasında da alternatif boru hatları devreye giriyor.
Sonuçta Rusya'nın en kârlı pazarı AB. Bu pazara çok iyi bir fiyatla gaz satıyor, pazarı kaptırmamak için deli gibi çaba harcıyor. Rusya'nın ikinci büyük pazarı ise Türkiye.
"Bakü-Tiflis-Erzurum" hattından gelen 14 milyar metreküplük gaz kesildi. Yeniden, Rusya ve İran'la pazarlığa oturacağız. Rusya, fiyatı silah olarak kullanıyor. İran pahalı gaz satmaya devam edecek mi?
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın Türkiye ziyaretinde üç önemli dosyadan biri olarak bu konu karşımıza çıkacak.
Göreceğiz...