kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Amerikan vatandaşıyız" diyen Texaslılara: "ispatla"

Yeni Haber
Amerika'nın Texas eyaletinde ebelerin yaklaşık 15 bin Meksikalı çocuğa ABD'de doğmuşlar gibi gösteren sahte doğum sertifikası verdiğinin ortaya çıkması, Dışişleri Bakanlığını harekete geçirdi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Texas'tan 1930'lu yıllara kadar geriye dönük olarak sadece doğum sertifikasıyla pasaport başvurusunun kabul edilmeyeceğini duyurdu. Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığı bu bölgedeki doğum sertifikalarına artık güvenmediğini açıklayarak, ABD vatandaşı olduklarını ispatlayan ekstra dokümanlar temin etmelerini istedi.

Doğumundan beri 38 yıldır Texas'ın Weslaco kasabasında yaşayan Juan Aranda da bu mağdurlardan biri. Aranda, "Hayatım boyunca, ABD vatandaşlığımın sorgulanacağı tek bir gün bile aklıma gelmedi" diye şaşkınlığını dile getiriyor. Aranda'yı ABD Dışişleri Bakanlığı gözünde şüpheli hale getiren ise evde özel bir ebe gözetiminde doğması.

İspanyolca "Parteras" diye anılan bu ebeler, Texas'ın ABD'ye katılmasından önceki dönemden beri sınır bölgelerinde önemli bir gelenekti. Ancak 1990'lı yılların başında Parteras'ların, Meksika'da doğan 15 bin çocuğa geçmişte ABD'de doğmuş gibi doğum sertifikası verdikleri ortaya çıkarılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı özellikle eyaletin Hidalgo ve Cameron idari bölgelerinde doğanlara, "ABD Vatandaşı olduğunu ek belgelerle ispatla" talebinde bulunuyor. Bu gelişme özellikle güney Texas'ta bugünlerde paniğe sebep oluyor. Çünkü 2009 yılı Temmuz ayından itibaren, bu bölgelerden Meksika'ya geçiş için artık Dışişleri Bakanlığından alınan pasaporta ihtiyaç olacak.

Sınır bölgelerinde yaşayanlar eskiden sürücü ehliyeti ya da doğum sertifikası ile Meksika ve Kanada'ya geçebiliyordu. Yeni uygulama, iş ya da ailevi sebeplerle sıklıkla Meksika'ya gidip gelen Rio Grande Vadisinde yaşayan 10 binlerce kişiyi tehdit ediyor. Bir göçmenlik avukatı, "Bu insanlar Avrupa'ya ya da dünyanın başka bir bölgesine tura gitmeyecek. Meksika'ya gidip gelmek burada yüzyıllardır hayatın bir parçası" şeklinde uygulamayı eleştiriyor

CİHAN