kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gürcü diplomat: "Türkiye ile olan işbirliğimiz kimseye karşı değil"

Yeni Haber
Gürcistan'ın Özbekistan Başmaslahatgüzarı Georgi Chazse, Türkiye'yle olan askeri işbirliğinin herhangi üçüncü bir ülkeye karşı olmadığını söyledi.

Güney Osetya'daki gerginliği üzerine Gürcistan ile Rusya arasında patlak veren çatışmalar üzerine Taşkent'te düzenlediği basın toplantısında CİHAN'ın sorularını cevaplayan Gürcü diplomat, Türkiye ile Gürcistan arasında mevcut olan askeri işbirliğinin bir art niyet taşımadığını ve herhangi bir üçüncü devleti de hedef almadığını kaydetti. İki ülke arasında askeri ilişkilerden çok daha önde olan ekonomik ilişkilerin olduğunu hatırlatan Chazse, bazı Rus basın yayın organlarının iki ülke arasındaki askeri ilişkilerine yanlı yaklaşarak bunu daha yeni yaşanmış gibi yansıtmasının yanlış olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin birçok alanda olduğu gibi askeri alanda da önemli tecrübe ve birikime sahibi olduğuna dikkat çeken Gürcü diplomat Chazse, "Türkiye herşeyden önce NATO üyesi bir devlet. Gürcistan ise NATO'ya üye olmak isteyen bir ülke. Bundan öte Türkiye, Gürcistan'ın bölgedeki en önemli ortağı. Böyle bir ülke ile diğer alanlarda olduğu gibi askeri alanda da işbirliği içerisinde olmamız çok doğal. Bunda bir art niyet aramak çok yersiz." diye konuştu.

GERGİNLİK 3 TEMMUZ'DA BAŞLAMIŞ

Bölgedeki asıl gerginliğin ise 3 Temmuz itibariyle başladığı belirtildi. Chazse, Osetya'daki ayrılıkçı grupların 3 Temmuz itibariyle sınırdaki yerleşim yerlerine yönelik ağır silahlarla sık sık saldırılarda bulunarak ülke bütünlüğünü zedeleyici hareketlerde bulunduğunu kaydetti. Gürcü diplomat, tüm barışçıl teklif ve girişimlerinin ise neticesiz ve karşılıksız kaldığını, buna ek olarak Gürcistan'ı Rusya'ya bağlayan "Roksli" tünelinde 6 Ağustos'ta Osetya'ya Rusya tarafından ek ağır silah takviyesinin yapılmasıyla sıcak çatışmaların kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Öte yandan Gürcü diplomat, şimdiye kadar gürcü birliklerince düşürülen Rus savaş uçakları sayısının 12'ye ulaştığını iddia etti.

CİHAN