kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''ABD, Gürcistan'ı kullanarak Rusya ile savaş yürütüyor''

Yeni Haber
Rus basını, ABD'nin Gürcistan'ı kullanarak, Rusya ile savaş yürüttüğünü savundu.

Rusya'nın resmi gazetesi Rossiyskaya'nın bugünkü sayısında yayımlanan yorumda, ABD'nin Güney Osetya sorununda her zaman taraf olduğu savunularak, ''Beyaz Saray kaynakları önce Gürcistan'a askeri yardım yapma niyetlerinin olmadığını açıklamışlardı. İsrail medyasındaki haberlere inanacak olursak, geçen Cumadan beri Tiflis'teki Akabi Havaalanı'ndan Amerikalı lojistik şirketlerine ait 4 uçak havalandı'' denildi.

Haberde, gazeteye bilgi veren kaynakların, ''Gürcistan'a yeni teknoloji ürünü silahların sevk edildiği ve Tiflis'in Rusya'yı bunlarla şaşırtmaya hazırlandığı'' şeklindeki sözlerine yer verilerek, şöyle denildi:

''Eğer bunlar doğruysa, Washington, Moskova'ya karşı ikinci kez başka bir devletin silahlı kuvvetlerini kullanarak uzaktan savaş yürütme metodunu kullandığı sonucu çıkarılabilir. Sovyetler Birliği döneminde Afganistan'da da böyle olmuştu. CIA Afgan isyancıları aktif bir şekilde silahlandırmıştı.''

Komsomolskaya gazetesi, ''Gürcistan'ı Kim, Nasıl Savaşa Hazırladı?'' başlığıyla yayımladığı haberde, aralarında Türkiye'nin adına da yer verilen, Gürcistan'a silah yardımında bulunduğu ileri sürülen 14 ülkenin bu silah yardımlarını ayrıntılı olarak gösteren bir liste yayımladı.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant ise Rusya-Gürcistan çatışmasının dün yaşanan gelişmelerin ardından Rusya-ABD çatışmasına dönüştüğünü savundu.

Başbakan Vladimir Putin'in ABD'yi doğrudan Gürcistan'a yardım etmekle suçladığına dikkati gazete, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin ''Rusya'nın saldırılarının cevapsız kalmaması gerektiği'' yönündeki sözlerine yer verdi.

Kommersant, Washington'un Rusya'yı Gürcistan'daki yönetimi devirmeye çalışmakla da suçladığını hatırlatarak, ''Kommersant'ın edindiği bilgilere göre, Moskova (Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail) Saakaşvili'yi gerçekten de indirmeye çalışıyor'' diye yazdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığının Saakaşvili'nin diyalog çağrısını reddettiği hatırlatılan haberde, Rusya'nın NATO temsilcisi Dimitriy Ragozin'in, Moskova'nın Saakaşvili'nin özel bir mahkemede yargılanması talebi için hazırlık yapmaya başladığını duyurdu.

Bu arada, Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, İzvestiya gazetesine verdiği röportajda, ''ABD'nin onayı olmadan Gürcistan Güney Osetya'ya saldıramazdı. Saldırgan belli. Her şeyi kim başlattı? Bence Gürcistan'ın saldırısı çoktan planlanıyordu. Bu, durumun ciddiyetini ve büyüklüğünü gösteriyor. Ben tüm bu işlerde ABD'nin onayı olduğundan eminim'' dedi.

AA