kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kafkasya'daki çatışmaya ilişkin yorumlar

Yeni Haber
ABD'nin Rusya ordusunun Gürcistan içlerine girmesini engellemeye yönelik çok az seçeneği olduğu ve Gürcistan'ı cesaretlendirdiği için krizden kısmen sorumlu olduğu ileri sürüldü.

ABD'deki dış politika uzmanları, ABD Başkanı George W. Bush'un Rusya'dan askeri operasyonlarını durdurmasını istemesine rağmen, bunu yapmaması durumunda ABD'nin askeri müdahale etmesinin "neredeyse düşünülemeyecek kadar" gündem dışı olduğunu belirttiler.

Uzmanlar, ABD'nin Rusya'yı dizginlemek için kullanabileceği çok az sayıda diplomatik seçeneğin de olduğunu savundular.

Washington'daki Nixon Center'ın kurucu başkanı Dimitri Simes, "Bu noktada iyi çözümler olmadığını söylemeliyiz. Ya Rusları güç kullanarak bölgeden çıkarmaya çalışacaktık ya da utanç verici bir yenilgiyi kabul edeceğiz" dedi.

Şimdiki sonucun mutlu olunacak bir şey olmadığını belirten Simes, "Bu duruma düşmek zorunda değildik. Sanıyorum Bush yönetiminin bunda büyük sorumluluğu var" diye konuştu.

Simes, ABD'nin cesaretlendirmesi nedeniyle, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Güney Osetya'yı "başını belaya sokmadan" askeri bir operasyonla tekrar ele geçirebileceğini düşünmüş olabileceğini söyledi.

Bush yönetimi, Avrupa ülkelerinin tereddütleri ve Rusya'nın şiddetle karşı çıkmasına rağmen, Gürcistan'a NATO'ya girmesi için büyük baskı yapmıştı.

Moskova doğumlu Simes, "Saakaşvili'ye Güney Osetya'daki Rus birliklerine saldırmaması söylendi, ama kesinlikle açık biçimde 'Eğer saldırırsan, kendi başınasın' denmedi" görüşünü dile getirdi.

Dış Politika Konseyi üyelerinden Charles Kupchan da ABD'nin cesaretlendirmesinin Saakaşvili'nin yanlış hesap yaparak Güney Osetya'ya asker göndermesine neden olduğunu söyledi.

Kupchan, "Birçok bakımdan Saakaşvili'nin ABD ile, ABD'nin de Saakaşvili ile çok yakınlaştığını düşünüyorum. Saakaşvili de bu yakınlığa aldanıp, eğer başı belaya girerse sonunda Batının yardımına geleceğini düşündü" dedi.

AA