kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Enflasyonu elektrik çarptı TÜFE 4 yılın zirvesine ulaştı

Temmuz enflasyonunu hükümet şekillendirdi. Elektriğe yapılan yüzde 21'lik zam TÜFE'nin geçen ay yüzde 0.58 çıkmasına neden olunca yıllıkta enflasyon yüzde 12.06 ile rekor kırdı..
Elektriğe yüzde 21 zam temmuz ayı enflasyonunu son 4 yılın zirvesine taşıdı. Temmuzda tüketici fiyat endeksi (TÜ- FE) yüzde 0.58 ile beklentilerin üzerinde artarken yıllık enflasyon yüzde 12.06 ile 2005 yılından bu yana açıklanan TÜFE'de en yüksek düzeyi işaret ediyor. Temmuz ayında fiyatları elektrik çarptı. Hükümetin otomatik fiyatlandırmaya geçiş öncesi elektriğe konutlarda yüzde 21, sanayide yüzde 22 zam yapması enflasyonda da keskin bir yükselişe neden oldu. TÜFE'nin konut alt grubunda izlenen elektrik fiyatlarındaki bu yüksek oranlı artış, konut fiyatlarını yüzde 5.3 artırınca temmuzda tüketici fiyat endeksi de 0.58 ile beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi. Enflasyon enerjinin ağır etkisi enerji hariç TÜFE endeksiyle de daha net görüldü. TÜİK'in yaptığı hesaplamalara göre enerji fiyatlarındaki artış hariç TÜFE, yüzde 0.32 düştü. Yıllık enflasyonda da TÜFE yüzde 12.06 olurken enerji hariç TÜFE yüzde 9.7 ile genel endeksin 2 puan altında hesaplandı. Enflasyonun daha da keskin yükselişini giyim fiyatları engelledi. Verilere göre temmuzda giyim ve ayakkabı fiyatları ortalama yüzde 8 düştü ve TÜFEyi 0.65 puan aşağı çekti.

YENİ ENDEKSİN ZİRVESİ
Yıllık bazda ise TÜFE'yi artıran en önemli kalem gıda ve konut alt sektörleri oldu. Temmuz itibariyle son yıllık dönemde gıda fiyatları yüzde 15.28, elektrik ve doğalgaz zamlarının tetiklediği konut fiyatları da yüzde 21.84 ile TÜFE'ye darbe vuran iki kalem oldu. Yıllık enflasyon bu iki kalemdeki yükselişin etkisiyle yüzde 12.06'ya ulaştı. TÜFE'nin bu seviyesi, 2003 bazlı yeni endeks serilerinin açıklanmaya başlandığı 2005 yılından bu yana yaşanan en yüksek yıllık enflasyon olarak tarihe geçti. TÜFE haziranda yüzde 10.61 olmuştu. 1.5 puanlık artışın nedeni geçen yıl temmuz ayında enflasyonun eksi 0.73 olmasına karşın bu yılın aynı ayında TÜFE'nin yüzde 0.58 artıya dönmesi (baz etkisi) etkili oldu.