kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İzmit Körfez Geçişi Projesi'ne 500 milyon dolarlık ray ayarı

ANKARA OLCAY AYDİLEK
7 Ekim'de gerçekleştirilecek İzmit Körfez Geçişi ve Gebze-İzmir Otoyolu Projesi ihalesine sayılı günler kala projede, değişiklik gündeme geldi. 500 milyon dolara mal olacak demiryolu projeden çıkarılıyor..
Ulaştırma Bakanlığı, 5 milyar dolarlık yatırımla 2008 yılına damgasını vuracak olan İzmit Körfez Geçişi ve Gebze-İzmir Otoyolu Projesi'nde 500 milyon dolarlık 'son dakika' değişikliği yapmaya hazırlanıyor. Bakanlık, müteahhitlerin de talebi doğrultusunda İzmit Körfez Geçişi'nde, karayolunun her iki yanına yapılacak olan demiryolunu projeden çıkarıyor. İzmit Körfez Geçişi ve Gebze- Bursa-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi ihalesi, 7 Ekim'de gerçekleştirilecek. İhaleye sayılı günler kala projede sürpriz bir değişiklik gündeme geldi. Ulaştırma Bakanlığı, müteahhitlerin maliyetleri gerekçe göstermeleri ve talebi üzerine projede köklü bazı değişlikler yapmaya hazırlanıyor. İzmit Körfez Geçişi'nde, karayolunun her iki yanına ya da yolun tam ortasına yapılması öngörülen demiryolu projeden çıkarılıyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, müteahhitlerin talebinin değerlendirildiğini belirterek, "Bir zeyilname ile projede bu yönde bir ayarlama yapılacağı" mesajını verdi.

'GEÇİŞ ÜCRETİ ÖDENSİN' FORMÜLÜ
TCDD'den üst düzey bir yetkili, Türkiye'nin artan yük ve yolcu potansiyeline dikkat çekerek, gelecek yıllarda yaşanacak sorunların önüne geçmek için karayolu-demiryolu entegrasyonun önemli olduğunu vurguladı. Yetkili, projenin demiryolunu koruyacak biçimde yürümesinin önemine dikkat çekerek, "Proje karayolu ve demiryolu olarak tamamlanır. Geçen her tren için belli ücret ödenir" formülünü gündeme getirdi.