kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Ağustos 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ben Bernanke

"Güçlü Euro, Avrupa'da büyümeye baskı yapacak"

IMF bu yıl ekonomik aktivitenin yavaşlayacağını belirtirken, güçlü Euro'nun da Avrupa Bölgesi'nde büyüme üzerinde baskı oluşturacağını bildirdi..
Uluslararası Para Fonu (IMF), Euro bölgesinde ekonomik aktivitenin 2008 yılında yüksek petrol ve gıda fiyatları nedeniyle yavaşlayacağını bildirdi. IMF açıklamasında, sıkı kredi şartları, yavaşlayan küresel talep ve güçlü Euro'nun, Euro bölgesinde büyümeye baskı yapacağı belirtildi ancak Fon'un 2008 yılı için yüzde 1.7 ve 2009'da yüzde 1.2 olan büyüme tahminlerinin değiştirilmediği ifade edildi.

GÖZLER BANKALARDA
Bu arada küresel piyasaların gözü ve kulağı bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez bankalarının faiz konularında alacağı kararlara çevrilmiş durumda. Uzmanlar özellikle bugün Fed'in faiz konusunda vereceği kararın oldukça zorlayıcı olduğunu belirterek, faizlerin indirilmesi halinde zaten yükseliş trendinde bulunan enflasyon rakamlarının yeni rekorlar kıracağı belirtiyor. Diğer yandan faizlerin yükseltilmesi halinde ise enflasyonist baskıların önüne geçilecek ancak bu seferde ülkenin ekonomik büyümesi tehlikeye girecek. Citigroup'tan yapılan açıklamada faiz konusunda neyin doğru neyin yanlış olduğunu söylemenin çok zor olduğu bir dönemde bulunulduğunu belirterek, "Yetkililer hangi kararı alırsa alsın bir yıl sonra geriye bakıp alınan bu kararın büyük bir hata olduğunu söyleyeceğiz" diyor. ABD'de faiz oranları yüzde 2, AB Bölgesi'nde yüzde 4.25 ve İngiltere'de ise yüzde 5 seviyesinde bulunuyor. Japonya'nın ise 1998 ve 2001 yıllarından sonra yeniden resesyona girmek üzere olduğu belirtiliyor.

HSBC'NİN KÂRI % 28 DÜŞTÜ
HSBC, finansal piyasalardaki bozulmanın en sert halini aldığını belirterek uyarılarda bulundu. 2008 yılının ilk yarısında karının yüzde 28 oranında gerilediğini bildiren bankanın Kuzey Amerika operasyonlarından 2.8 milyar dolar zarar ettiği belirtiliyor. Avrupa'nın en büyük bankası konumunda bulunan HSBC'nin ilk altı aylık karı 3.9 milyar dolara azalarak, 10.2 milyar dolara geriledi. Banka ayrıca 3.7 milyar dolarlık da varlıklarının değerini düşürdü. HSBC'nin ABD kaynaklı mortgage krizinin finansal krize dönüştüğü son bir yıl içinde 16 milyar doları aşkın zarar ettiği bildirildi.