kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
LEVENT TÜZEMEN

Diktatör ile centilmen

Galatasaray için bu sezon geçen yıldan daha zor geçecek. Şaşırmayın... Çünkü Galatasaray yönetimi geçen sezon değişim rüzgarlarına yelken açarken geminin dümenine Kalli'yi getirmişti. Değişiklik için Kalli ideal isimdi. Çünkü, Kalli Galatasaray'da çalıştığı ilk döneminde disiplini ile ön plana çıkmıştı. Yani Kalli astığı astık kestiği kestik bir diktatördü. Yönetim de değişimi ancak Kalli gibi diktatörle yapabilirdi. Kalli'nin yaptığı onca yanlışa rağmen yöneticiler zaman geldi kan kustu ama "Kızılcık şurubu içtik" diyerek Alman hocanın arkasında durdu. Son altı haftada, yönetim stratejik bir manevrayla Kalli'yi gönderip sorumluluğu futbolcuların sırtına yükledi. Futbolcuların Kalli'ye olan nefreti, Alman hocanın gönderilmesinden sonra anında aile kenetlenmesine dönüştü ve şampiyonluk takım içinde oluşan bu sevgi ve dostluk sayesinde yakalandı.

FUTBOLCUSUNU SATMIYOR
Kalli sonrası yönetim Galatasaray'ı yine bir Alman'a yani Michael Skibbe'ye teslim etti. Kalli diktatör bir Alman'dı. Skibbe ise yumuşak huylu bir Alman. Galatasaray bir ölçüde buz gibi iklimden sıcak bir iklime geçti. Yurt dışında ilk kez görev yapacak olan Skibbe için herkes
"Suya sabuna karışmaz, işine bakar" diye konuşuyor.
Hazırlık maçları sonrasında Skibbe'nin yorumlarını dikkatle izledim, bol bol not tuttum. Skibbe kötü bir sonuçtan sonra Kalli gibi başarısızlığa kulp takmıyor. Futbolcularını eleştirmiyor, yorumlarında kelimeleri seçerek kullanıyor. Yaşının verdiği (43 yaşında) enerji ve algılamayla futbolculara sıcak davranıyor. Futbolcu da yumuşak huylu, diyalog kuran hocalara bayılır. Her şey iyi giderse sorun çıkmaz. İşler ters giderse; işte o zaman futbolcudan çok Skibbe'nin kariyeri, bilgisi, becerisi masaya yatırılır.
Galatasaray yönetimi, Skibbe'yi bir takımın başındayken transfer etmedi; önce Dortmund'da sonra da Leverkusen'de görevine son verilen bir hocayı getirdi. Skibbe hazırlık döneminde her Alman hoca gibi takıma fizik güç pompaladı. Ama hazırlık maçlarında kendisi için "İyi bir taktisyen"
diyeceğimiz ve farklılığını ortaya koyacak taktiksel hamlelerini göremedik. Galatasaray henüz tam takım olarak oynayamadığı için Skibbe'nin bu hamle eksikliğini hoşgörebiliriz. Ancak Skibbe de elinde daha da güçlenmiş, genişlemiş, omurgası olan bir şampiyon kadro olduğunu unutmamalı.

REKABETİ DOĞRU YÖNETMELİ
Kalli disiplininde Galatasaray'ın kadrosu dardı ve huzur yoktu. Skibbe döneminde Galatasaray huzur buldu, kadro genişledi ve en önemlisi rekabet alanı genişledi. Centilmen, iyi adam Skibbe rekabeti doğru yönetebilirse hem hocalık kariyeri adına puan toplar hem de Galatasaray'ı başarıya taşır. Kalli patavatsızdı, pervasızdı, unutkandı, kararları yanlıştı ama geldiği ilk gün Galatasaray'a hakim olmuştu. Centilmen Skibbe'nin henüz Galatasaray'a hakim olduğunu söyleyemem.