kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
LEVENT TÜZEMEN

Jürgen Klinsmann ve Reha Kapsal

Futbolda beceri, estetik ne kadar güç, dayanıklılık, doğru beslenme, çabukluk ve hızlı oyuna ayak uydurmak da önemli. Bu özellikleri yakalamanın birinci yolu güçlü kas yapısına sahip olmaktan geçiyor. Sporcunun performansını artırma adına çeşitli bilimsel çalışmalar var. Sporcuların kas ölçümleri yapılıyor. Antrenman programları değişiyor. Yukarıdaki örnekleri niçin verdim? Gymstick ve Stability Ball ile 2006'da tanıştık. İlk uygulayan Alman Milli Takımı'nın eski hocası Jürgen Klinsmann'dı. Alman futbolunun genlerinde hep fizik güç vardır. Klinsmann'ın o kararına çok şaşırmıştım. Uygulayıcılarının ABD'li olması beni daha da şaşırtmıştı. Çünkü Almanlar tutucudur.
EURO 2008 öncesi Fatih Terim de Milli Takım'ı, tıpkı Klinsmann gibi ABD'li "Athlete's Performance" ekibinden kondisyoner Scott Piri'ye ve beslenme uzmanı Megan Mangano'ya emanet etti. Bu çalışmanın faydalarını gördük. Kupada fizik gücümüz üst düzeydeydi. Avrupa'da bu sistemi şimdi İngiltere'de, İspanya'da, İtalya'da ünlü kulüpler uygulamaya başladı. Bayern Münih'in başına geçen Jürgen Klinsmann yine aynı ekiple çalışacak.

MALİYETİ YÜKSEK
Türkiye'de bu sistemi acaba kulüpler uygular mı? Teknik adamlar sıcak bakar mı? Bu yeniliğe sıcak bakan bir teknik adam, bu uygulamayı çalıştığı kulübün yöneticilerine kabul ettirebilir mi? Sonuçta maliyeti yüksek bir uygulama. Eğer yarışmacı ve hedefleri olan bir ülke ya da kulüpseniz yeniliklere kapınızı açmak zorundasınız. Birçok kas grubunu çalıştıran, futbolcunun performansını maksimum düzeye çıkartan yeni atrenman tekniği Gymstick ve Stability Ball ile Türkiye'de Karşıyaka çalışıyor.

KARŞIYAKA'YI KUTLARIM
Dünya ve Avrupa futbolunu yakından izleyen, bilgilerini sürekli tazeleyen ve yenilikleri delicesine takip eden Reha Kapsal, yeni antrenman sistemini Karşıyaka'da uyguluyor.
Ben Reha'yı iyi tanırım. İdealisttir, inatçıdır, kaybetmeyi hiç sevmez ve hep "En iyi ben olmalıyım" diye çalışır. Reha, araştırma yapmadan, inanmadan bir işe kalkışmaz. Bu cesur ve yenilikçi kararından dolayı Reha'yı ve kendisine bu yolu açan Karşıyaka yönetimini kutluyorum. İnanıyorum ki, bu sezon İzmirliler farklı bir Karşıyaka izleyecek.
Dilerim bu yenilikler şampiyonlukla taçlanır.