kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Zengin Arap turist İstanbul'da alışveriş merkezlerini ihya etti

EBRU ERDOĞAN
Yaz ayları, tatile gidip kenti boşaltan İstanbullular nedeniyle perakendecilerin de korkulu rüyası olurken, bu yıl beklenen olmadı. Zengin Arap turistler alışveriş merkezlerine canlılık getirdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Zengin Arap turist İstanbul'da alışveriş merkezlerini ihya etti
İstanbul'da son birkaç aydır sayısı hızla artan Arap turistler, alışverişte yaz ayları nedeniyle şehir dışına kaçan İstanbulluların yerini doldurdu. Geçen yıla oranla sayıları yüzde 20 civarında artan Suudi Arabistan, Dubai, Abu Dabi ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) gelen turistler, 5 yıldızlı otellerde kalıp lüks mağazaları tercih ediyor. Son birkaç ayda tatilcilerin terk etmesiyle iyice boşalan İstanbul, Arap turistlere ev sahipliği yapıyor. Otobüsler dolusu geldikleri müzelerde, restoranlarda, mağazalarda özellikle de alışveriş merkezlerinde sıkça karşılaştığımız Arap turistler, durgun geçen yaz aylarında perakende sektörünün de dermanı oldu. Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Selçuk Güzenge, Arap turistlerin özellikle alışveriş merkezlerini seçtiklerini belirterek, buralardaki lüks markaların mağazalarından hatırı sayılır alışverişler yaptıklarını söyledi. "Adet olarak baktığımızda, her bir Arap aile çok sayıda mal alıyor" diye konuşan Güzenge, şöyle devam etti: "Büyük ailelerden oluşan Arap turistler, sadece kendilerine almakla kalmayıp yakınlarına hediye götürmek için de ciddi alışveriş yapıyorlar."

100 BİN $'LIK ALIŞVERİŞ
İstinyePark'ın Genel Müdürü Hakan Kurt da alışveriş merkezlerine gelen günlük 30 bine yakın ziyaretçilerinin yüzde 10 civarını Arap turistlerin oluşturduğunu söyledi. Çok farklı profillerde Arap müşterileri olduğunu dile getiren Kurt, "Birkaç hafta önce gelen Suudi Arabistan Prensesi Nauf Bendar Mohamed Al Saud, 100 bin dolara yakın alışveriş yaptı. Bir hafta boyunca Borsa'da yemek yiyen Prenses 10-12 kişilik maiyetiyle gezdiği İstinye- Park'ta tüm ödemelerini peşin olarak gerçekleştirdi" diye konuştu. Arap turistlerin hem lüks mağazalara hem de normal giyim mağazalarına, 'mağaza sahiplerini sevindirecek ölçüde' para bıraktıklarını ifade eden Kurt, şunları söyledi: "Yaz aylarında, herkes tatile gittiği için perakende sektöründe düşüş olur. Bu durum, mağazalara gelen ziyaretçi sayısını azalttığı gibi toplam cirolar da bundan olumsuz etkilenir. Ama bu yıl, en azından bizim alışveriş merkezimiz için böyle bir durgunluk ve satışlarda düşüş söz konusu değil. Bu da Araplar sayesinde oldu."
Haberin fotoğrafları