kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
LEVENT TÜZEMEN

Haklı şampiyonluk

Büyük turnuvalarda hep "Favori olmayan" bir takım ortaya çıkar. Hafızalara kazınacak maçlar oynar. Müthiş sonuçlara imza atar. Taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanır. Finale çok yaklaşır ama "Gönüllerin şampiyonu" olarak elenir. Euro 2008'e damgasını vuran ve "Unutulmayacak maçlar" sayfalarına adını yazdıran en flaş takım Türkiye'ydi.
Türkiye, Avrupa'yı kendine hayran bıraktı. Unutulmamak için gelecek her büyük turnuvada yer almalıyız. Bunu başaracak genç ve yetenekli bir jenerasyona sahibiz.
Arda Turan'ın, "Takımca mücadele etmeyi zevk olarak algılarsanız başarı gelir" şeklinde bir sözü var. İspanya bu söze uyan bir takımdı. İspanyaAlmanya finalinde ikinci yarı müthiş tempolu, mücadele gücü yüksek, bol pozisyonlu kıran kırana bir oyun izledik.
İlk yarının ilk 15 dakikasında Almanya "Baskın basanındır" diyerek İspanya'nın üzerine çullandı ama golü bulamayınca 8 kişiyle savunmaya gömüldü. David Silva ve İniesta ile İspanya, kanatları vızır vızır kullanıyor; Torres'i Alman savunmasının arkasına sık sık kaçırıyordu. Almanya Lahm-Podolski ikilisiyle soldan birdirme yapıyor, sağ tarafı hiç kullanmıyor tek kanatlı uçak gibi hücum ediyordu. Lahm ile kaleci Lehmann'ın arasına akıllı giren Torres 33. dakikada topun dibine girerek vuruş becerisi müthiş bir gol attı.
Löw, golde hatası olan Lahm'ı çıkardı sonra da Kuranyi'yi oyuna alıp "Ya hep ya hiç" dedi. Bu felsefe Almanya'nın sonu oldu. Savunma güvenliğini bırakan Almanya açık futbola dönüp çok adamla İspanya'nın üzerine gidince delik deşik oldu. İspanya sadece kanatlardan değil, göbekten de fırtına gibi geliyordu. Maç İspanya forveti ile Lehmann arasında geçiyordu. Ramos'un kafasını Lehmann'ın çıkarması şanstı. İspanya, bizim elimizden kaçırdığımız Almanya'yı adeta eziyor, kedinin fare ile oynadığı gibi oynuyor ama Torres, David Villa, İniesta, Xavi akıl almaz goller kaçırıyordu. Ballack'ın esamesi okunmuyordu.
1984'te Paris'te Fransa-İspanya finalini izlemiştim ve kupayı Platini'li Fransa kazanmıştı. 24 yıl sonra İspanya çıktığı finalde Almanya'yı eze eze yenerek haklı bir şampiyonluk kazandı.