kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
LEVENT TÜZEMEN

Beckenbauer etkisi

Almanya grup maçlarında oynadığı futbolla hayal kırıklığı yaratmıştı. Özellikle Löw'ün oyuncu tercihleri ve Gomez'de ısrar etmesi çok eleştirilmişti. Löw'ün yanlışlarına Alman futbolunun "Baron" u Beckenbauer kesin müdahale etmiş olacak ki; kadroda yapılan köklü değişim Almanya'nın çehresini değiştirdi.
Löw'ün Gomez'i kulübeye çekip yerine Podolski'yi sürmesi, Frings'in yerine Rolfes'i monte etmesi ve Bayern'in dinamosu Schweinsteiger'i ilk onbirde Fritz'in yerine koyması Almanya'yı pozitif oynayan ve "turnuva takımı olma" ruhunu taşıyan bir ekip yaptı.

4 DAKİKADA 2 GOL YEDİLER
Portekiz'in teknik beceri üstünlüğü, yaratıcılığı koşan ve makine düzeninde çalışan Almanya'ya karşı ilk 20 dakika işlemedi. Almanya akıllı kapanırken, Portekiz'in kaptırdığı topları da hızlı hücuma taşıdı. Ve Podolski'nin bir hızlı hücumda ön direğe kesti topu Schweinsteiger gol yaptı. Portekiz bu şoku yaşarken sahneye Klose çıktı ve Schweinsteiger'in adrese teslim ortasına kule gibi yükselip kafayla köşeye bıraktı. 100 milyon euroluk savunmasına rağmen 4 dakikada iki gol yiyen Portekiz, Ronaldo'nun, Deco'nun ve Simao'nun oyuna ağırlığını koymasıyla toparlandı. Özellikle Ronaldo'nun sol kanattan yaptığı bindirmeler Almanya kalesinde pozisyon olmaya başladı. Nuno Gomes'in attığı golde de Ronaldo'nun yaratıcılığı vardı.

SCOLARİ TAKIMI ETKİLEDİ
İkinci yarı Portekiz baskısını; savunmada doğru pozisyon olarak ve takım savunması yaparak durduran Almanya, kaptanı Ballack'la skoru 3-1'e taşıdı. Ancak Ballack'ın vuruş öncesi Ferreira'yı itmesi fauldü. Schweinsteiger'i ilk onbire koymanın ödülünü Löw aldı. Bu golde ortanın sahibi yine maç boyu 10 kilometrenin üzerinde koşan dinamo Schweinsteiger'di.
Bu zamana kadar Avrupa Şampiyonası'nda iki kez finalde kaybeden, 3 kez de (En çok) kupayı kazanan Almanya turnuva takımı olduğunu 7'nci kez yarı finale çıkarak kanıtladı. Portekiz, "Yeni altın jenerasyon" denilen Ronaldo'lu, Pepe'li, Siamo'lu, Nani'li kadrosuyla Almanya'ya elendi. Portekizliler duygusal bir millettir. Bence, Scolari'nin turnuva sürerken Chelsea ile anlaşması takımın motivasyonuna olumsuz yansıdı.