kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Zorlu'nun 4 finalisti vitrine çıktı, en uygun projeyi 'Kurul' seçecek

Zorlu Center projesinin 4 finalisti açıklandı. Metrekaresi 9 bin 614 dolar değerindeki Karayolları arsasında hangi binanın yükseleceğine Koruma Kurulu karar verecek..
İstanbul'un en değerli arsası olarak nitelendirilen Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisini 800 milyon dolara alan Zorlu Holding'in açtığı yarışmada finale kalan 4 proje açıklandı. Projeler arasından hangisinin inşa edileceğine ise 20 Ağustos'ta toplanacak III Numaralı Koruma Kurulu üyelerinin oluşturduğu bağımsız danışma kurulu karar verecek.

İLK KARMA KULLANIM PROJESİ
Zorlu Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Yarışması'na katılan 13 mimarlık ofisinin projeleri arasında yapılan değerlendirmede finale kalan firmalar ERA Şehircilik Mimarlık Müşavirlik Ltd. Şti., Yapı Tasarım Mühendislik ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd.Şti.-A.L.U.D. (Architecture, Landscape &Urban Design) ortak girişim grubu, Tabanlıoğlu Mimarlık- Emre Arolat Mimarlık ortak girişim grubu ve Cafer Bozkurt Mimarlık-asp Architekten Stuttgart ortak girişim grubu oldu. Zorlu Yapı Yatırım A.Ş. Genel Müdürü Levent Ergül, yaptığı açıklamada, Zorlu Center projesinde sosyal ve kültürel çalışmaların öne çıktığını ifade ederek, "Proje konferans salonları, konser salonu, müze, kütüphane gibi sosyal ve kültürel yapıları kapsamasının yanı sıra otel, iş merkezi, alışveriş merkezi ve rezidansları ile Türkiye'de ilk kez beş değişik fonksiyonu içinde bulunduracak olan 'karma kullanım' projesidir" dedi. Ergül, bu özelliğiyle projenin sektörde trendsetter (moda başlatan) olmaya aday olduğunu belirtti. Yapımına zemin ıslahı ile başlanan projenin, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılı çalışmalarına yetiştirilmesinin planlandığını hatırlatan Ergül, 2010'da sosyal ve kültürel merkez ile alışveriş merkezinin, 2011'de ise otel, iş merkezi ve rezidansın tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

DAVAYA İTİRAZ KABUL EDİLDİ
Zorlu Holding'in, Mart 2007'de aldığı arsa için mimarlar ve inşaat mühendisleri odalarının İstanbul şubeleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Şehir Plancılar Odası 27 Aralık 2006'da Özelleştirme Yüksek Kurulu'nca onaylanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliğinin iptali ve yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Dava sonucunda Danıştay 6'ncı Dairesi hafriyatı başlayan proje için 'yürütmeyi durdurma' kararı almış, Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise "Biz hukuka inanıyoruz. Hiçbir konuda endişemiz yok. Hukuki sürecin sonlanmasını bekliyoruz" demişti. Haziran ayında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da karara yapılan itirazı kabul etmiş ve Zorlu geçici vizeyi almıştı.
Haberin fotoğrafları