kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Alevlerin söndürülmesi için, itfaiye ekipleri kadar vatandaşlar da canla başla mücadele ediyor.

'Eski haline dönene kadar yarım asır geçer'

Hayrullah Oğuz (TEMA Ağaçlandırma Bölüm Bşk.)
Endemik türler yok oldu
BU
yanan bölge Türkiye'nin en güzel ormanıydı. Endemik türler de yok oldu. Bu bakımdan bölgenin iklimine de olumsuz etkisi olur. Doğal kızılçam ormanında bir hektarda yaklaşık bin 600 ağaç olduğunu düşünürseniz ve 10 bin dönümlük alan yanmışsa, bu 16 milyon ağacın yanması demek.

Dr. Uygar Özesmi
Akdeniz'i büyük kuraklık bekliyor

SICAKLIKLARIN artışıyla beraber, özellikle Akdeniz Bölgesi'nde büyük kuraklık bekleniyor. Dolayısıyla, şu anda gördüğümüz yangınların, ileride çok daha tehlikeli boyutlara gelme olasılığı var. İnsanlık, dünyanın kaldırabileceğinden çok daha fazlasını tüketiyor.

Hediye Gündüz (Türkiye Tabiatını Koruma Derneği)
Su ve yağmur rejimi etkilenecek

YANAN bölgede 900'ün üzerinde bitki çeşidi vardı. Endemik Mavi Sedir Ormanı ve kekik türleri vardı. Bu eko-sistemin kendini toparlaması zaman alacaktır. Ağaçların altındaki toprak örtüsü ve canlılar tamamen yandı. Bu ormanın azalması su ve yağmur rejimini olumsuz etkiler.

Prof. Dr. Gülen Özalp
Maki örtüsü 3-5 yılda yeşillenir

BÖLGEDEKİ kızılçam, akça kesme ve kocayemiş gibi ağaçların eski haline gelmesi için en az 40-50 yıl lazım. Bölgede yer alan maki bitki örtüsü, iyi bir çalışma yapılırsa, 3-5 yıl sonra yeşillenebilir. Aynı yangın Doğu Karadeniz'de çıksa, coğrafi koşullar nedeniyle kayıp bu kadar olmazdı.