kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bu ağaçların yetişmesi için 60-70 yıl gerekiyor.

Alevler 60 yılı kül etti, kısmen kontrol altında

Veysel SAĞLAM ANTALYA
Antalya'da 4 köyü yutan, 10 bin hektar alanı da kül eden yangının maliyeti 1 milyar YTL'nin üzerinde. Yanan bir evin enkazında 1 kişinin cesedi bulundu..
Antalya'da binlerce hektar orman alanını kül eden yangının bilançosu, felaketin boyutlarını ortaya koyuyor. Yanan ağaçların değeri, söndürme çalışmaları, bölgenin yeniden ağaçlandırılması ve yeni dikimin 30-40 yıllık bakımı için gereken miktar bir milyar YTL'nin (1 katrilyon TL) üzerinde. Manavgat ve Serik ilçelerinde 4 köyü yutan, 2 köye de büyük zarar veren yangında tahminen 16 milyon ağaç kül oldu. Orman Mühendisleri Odası Batı Akdeniz Şube Başkanı Hasan Akyol, yanan ormanlık alanın hesabını şöyle yapıyor: "60-70 yaşındaki bir kızılçam ağacının değeri yaklaşık 500 YTL'dir. Bir hektarlık ormanda bin civarında ağaç var, ancak değeri iyi olan ağaç sayısının 200 olduğunu varsayarsak, bir hektardaki kayıp 100 bin YTL olur. 10 bin hektar alan yandıysa, bir milyar YTL (bir katrilyon lira) kayıp olduğu ortaya çıkar." TEMA Vakfı Ağaçlandırma Bölüm Başkanı, Hayrullah Oğuz ise, "Yanan ağaçlar 60-70 yaşında olduğu için ekonomik kayıp çok daha fazladır" yorumunu yaptı. Şu ana kadar söndürme çalışmaları için de 4 milyon YTL harcandığı tahmin ediliyor.

*ANTALYA'DAKİ YANGINDAN FOTOĞRAFLAR...

3 NOKTADA SÜRÜYOR
"60 yılımızı yakan" yangını söndürme çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yangının 3 nokta dışında büyük ölçüde kontrol altına alındığını açıkladı. Eroğlu, çoğunluğu Karataş köyünün Macarlar mahallesinde olmak üzere 59 evin tamamen, bir evin de kısmen yandığını bildirdi. Yanan bir evin enkazında bulunan cesedin kimliği ise DNA testi sonucu belirlenecek.

ZARARLAR KARŞILANACAK
Söndürme çalışmaları sırasında dün dehşet dolu dakikalar yaşandı. Manavgat Taşağıl beldesinin Sağırin mahallesi ve Çardak köyünün bazı mahallelerinde, çalışmalara katılan yüzlerce orman işçisi ve köylü, bir anda alevlerin ortasında kaldı. Helikopterin su sıkması ve arazözlerin yetişmesiyle tehlike ucuz atlatıldı. Hükümet, yangınının, çok sayıda vatandaşın malına büyük zarar vermesi üzerine, bölgenin afet bölgesi kapsamına alınması için çalışma başlattı. Bu kapsamda vatandaşların, yanan işyeri, ahır, ev gibi maddi kayıplarının devlet tarafından hızla karşılanması da mümkün olacak.
Haberin fotoğrafları