kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bir yılda 277 sağlık skandalı ortaya çıktı

Nergis DEMİRKAYA - ANKARA
Sağlık Bakanlığı, geçen yıl hastanelerde yaşanan 277 sağlık skandalı için açtığı soruşturmalarda, 275 hekim ve diğer sağlık personelinin kusurlu olduğunu belirledi..
Sağlık hata kabul etmeyen bir alan, ancak insan faktörünün olduğu her alanda olduğu gibi bu alanda da akıl almaz hatalar yapılıyor. Bir doktor, hastasının karnında gazlı bez unutuyor. Bir başka doktor iki yıla yakın yanlış teşhis koyarak çok sayıda hastanın hayatını tehlikeye atıyor. Aziz Nesin öykülerini aratmayan bu olaylar ölümlere neden olurken Sağlık Bakanlığı da olayların soruşturmasını yaparak, sorumluları hakkında idari cezalar veriyor. Sağlık Bakanlığı hastalara kötü muamele veya muayene, tıbbi müdahale, bakım ve tedavileri sırasında görevi ihmal veya diğer davranışlarıyla hastaların istemeden yaralanma veya ölümüne neden olanlar hakkında, 2007-2008 (30 Haziran 2008 tarihi itibariyle) yıllarında toplam 277 soruşturma açtı. Bu soruşturmaların sonucunda 275 hekim ve diğer sağlık personelinin kusurlu olduğu belirlenerek haklarında adli, idari ve disiplin işlemi yapıldı. 411 hekim ve sağlık çalışanının ise ihmal ve kusuru olmadığı belirlendi. İnsanın kanını donduran olaylar ve verilen cezalardan bazıları şöyle:

KARIN BOŞLUĞUNDA GAZLI BEZ
*
Manisa Soma Devlet Hastanesi'nde Gönül Kırçıl isimli hasta sezaryen ameliyatı oldu. Ameliyatı yapan operatör doktor hastanın karın boşluğunda gazlı bez unuttu. Soruşturmada doktora, mesleki kusuruyla hastanın mağduriyetine ve yaşam tehlikesine yol açtığı için aylıktan kesme cezası verildi.

PARMAĞI SAĞLIK MEMURU DİKTİ
*
Ersin Cansev parmağının kesilmesi üzerine Kırşehir Devlet Hastanesi'ne gitti. Cansev'e hiçbir doktor müdahale etmedi. Yanına gelen bir sağlık memuru Cansev'in parmağını dikti. Ardından Cansev parmaklarını kullanamaz hale geldi. Sağlık memuruna 1 yıl kademe durdurma cezası verildi.

İKİ YIL BOYUNCA YANLIŞ TEŞHİS
*
Erzincan 13 Şubat Devlet Hastanesi'nde 2005 yılında göreve başlayan doktor, görev yaptığı iki yıl boyunca ameliyat ettiği hastalara yanlış teşhis ve tedavi uyguladı. Ameliyatlarında gereksiz malzeme kullanıp hastalarının hayatını tehlikeye attığı için memuriyetten çıkarıldı.

ÖZEL MUAYENEHANE ÖLDÜRDÜ
*
Tokat Erbaa Devlet Hastanesi'nde görevli operatör doktor boğazına kemik tıkanma şikâyetiyle hastaneye başvuran Yusuf Duran'ı yatırıp gözlem altında tutması gerekirken, özel muayenehanesinde müdahalelerde bulundu ve zamanında ileri bir merkeze sevk etmeyerek ölümüne neden oldu. Doktora 3 yıl kademe durdurma cezası verildi.

YOĞUN BAKIM YERİNE RÖNTGEN
*
Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne getirilen Hatice Üzücü'yü konsülte etmediği ve ayrıca beyin kondisyonu sebebiyle öncelikle genel durumunun stabilize edilmesi gerektiği, yoğun bakıma götürülmek üzere sedyeye yatırılmasına rağmen röntgen odasına indirilmesi dolayısıyla ölümüne sebep olduğu için, bir operatör doktora aylıktan kesme cezası verildi.