kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Merkez TÜFE hedefine zam yaptı: %10.6

HAZAL ATEŞ /ANKARA
Merkez Bankası nisanda yüzde 9.3 olarak açıkladığı 2008 yılı enflasyon tahminini yüzde 10.6'ya çıkardı. Tahminindeki değişikliğin nedeni ise petrol ve gıda fiyatlarındaki yüksek artış MERKEZ Bankası Başkanı Yılmaz, AK Parti'ye yönelik kapatma davasını ve olası erken seçim senaryolarını yakından izlediklerini belirterek "Karara bakarız. Sonuç ne olursa olsun tedbir alırız" dedi..
Enflasyon tahminleri yükselmeye devam ederken, Merkez Bankası daha önce yüzde 9.3 düzeyinde açıklanan 2008 sonu enflasyon tahminini yüzde 10.6'a çıkardı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'nin AKP'ye yönelik kararını, olası bir erken seçim senaryolarını yakından izlediklerini belirterek, "Oradan çıkan karara göre, piyasa aktörleri nasıl davranacak izleyeceğiz. Ona göre tedbirimizi alırız" dedi. Bu yılın üçüncü Enf1asyon Raporu'nu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, şu mesajları verdi:

* DÜŞÜŞ 2009'DA BAŞLAYACAK: 2008'in sonlarına doğru sınırlı bir parasal sıkılaştırma varsayımı ile yüzde 70 olasılıkla, enflasyon 2009 sonunda orta noktası yüzde 7.6 olmak üzere yüzde 5.9-9.3 arasında, 2010 sonunda da orta noktası yüzde 5.9 olmak üzere yüzde 4-7.8 arasında gerçekleşecek. 2011 ortalarında ise yüzde 5.4 düzeyine inecek. Gıda ve enerji fiyatlarına yönelik varsayımlar, önümüzdeki 3 yıl için yüzde 7.5, 6.5 ve 5.5 düzeyindeki hedefin ulaşılabilir olduğunu gösteriyor.

KUR ENFLASYONU SINIRLADI
* YTL DEĞER KAYBETTİ:
Orta vadede enflasyonun ana eğilimi düşüş yönünde olacak. Enflasyondaki artış, fiyatlama davranışlarında genel bir bozulmadan ziyade döviz kurunun etkilerinden kaynaklanıyor. İlk 4 ayında YTL değer kaybetti. Ancak son 2 ay içinde yeniden güçlenme eğilimi gösterdi. Döviz kurunun fiyatlar üzerindeki etkisi sınırlandı. Tahmini yüzde 1.2 olarak aşağı yönlü güncellendi. YTL'den 'Yeni' ibaresinin atılmasıyla ilgili çalışma eylül sonu açıklanır.

* LİKİDİTE AÇIĞI BEKLENMİYOR: Arz yönlü şokların ikincil etkilerini bertaraf etmek ve enflasyonda istikrarlı düşüş sağlamak için para politikasının temkinli duruşu devam edecek. Uygulanan maliye politikaları, yapısal reform süreci de en az para politikası kadar önemli.

OTOMATİK FİYAT TÜFE'Yİ ARTIRDI
* PİYASA FAİZLERİ ARTTI:
Risk primindeki artış ve enflasyon beklentilerindeki yükselişle piyasa faizleri arttı. Petrol fiyatları 140 dolar civarında seyredecek. Elektrik tarifelerinde ise otomatik fiyatlama ile petrol varsayımı uyumlu gerçekleşecek. Enflasyon tahmini 2008 sonu için 1.8 puan yukarı çekildi ve 2009 sonu için de 0.6 puan artırıldı.

* FAİZLER ETKİLENEBİLİR: İç gelişmelerle ilgili veriler döviz kuruyla ilgili etkiler yapabilir. Çıktı açığı ile ilgili gelişmeler var. Tabii içerideki sanayicinin iş adamının tüketicinin muhatap olduğu Merkez Bankası politika faizlerinden farklı olarak uzun vadeli faizler etki yapabilir. Bütün bunlar modelin içerisinde yer almıştır.
Haberin fotoğrafları