kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kerkük'teki intihar saldırısı sonrası Iraklı polis güçleri bomba yüklü bir aracı da etkisiz hale getirdi...

Kerkük ateş çemberinde 22 ölü

Irak'ta yerel seçim tasarısı nedeniyle yaşanan gerginlik dün farklı bir boyuta taşındı. Tasarıyı protesto eden Kürtleri hedef alan intihar saldırısında 22 kişi öldü. Bunun üzerine Kürtler Türkmen binalarına taşlarla saldırdı..
Irak'ın tartışmalı Kerkük kenti dün bir intihar saldırısı ve ardından gelen kaçırma ve saldırı olaylarıyla sarsıldı. Kerkük'te dün sabah bir grup Kürt, meclis tarafından kabul edilen ancak Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmayan seçim tasarısını protesto etmek için yürüyüş yaptı. Yabancı haber ajanslarına konuşan görgü tanıkları Kürtlerin protesto yürüyüşü için toplandıkları sırada büyük bir patlamanın meydana geldiğini söyledi. Kadın olduğu açıklanan intihar saldırganının neden olduğu patlamada 22 kişi öldü, 80 kişi de yaralandı.

BİNALARA SALDIRI
Patlamanın etkisiyle göstericiler kaçmaya ve etrafa saldırmaya başladı. Panik yüzünden polisin havaya uyarı ateşi açtı. Kerkük Emniyet Müdürü General Cemal Tahir patlamanın olduğu yere yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bomba yüklü bir aracın bulunarak, etkisiz hale getirildiğini kaydetti. Bu saldırının ardından Kürt göstericiler Kerkük'teki Türkmen binalarına saldırdı. Kürt göstericiler önce Türkmeneli TV binası, ardından Irak Türkmen Cephesi (ITC) başkanlık binası ve Türkmeneli Partisi binası ile Türkmen Siyasi Tutuklular ve Şehit Aileleri Derneği binasına saldırdı.

5 KİŞİ KAÇIRILDI
Türkmen kaynaklar, Kürt göstericilerin öncelikle binaları taşladığını, ardından da silahlarla ateş açıldığını kaydetti. Saldırı sırasında bazı Türkmen korumalar yaralandı. Ancak ölen olmadı. ITC kaynakları Kürtlerin saldırı sırasında ITC bürosunu ateşe verdiğini ayrıca 5 kişinin de kaçırıldığını söyledi. ITC Başkanı Saddettin Ergeç, ITC merkezine saldıran göstericilerin, kendisini öldürmek için geldiğini söyledi. Bu arada Kerkük'teki intihar saldırısında yaralanan 20-25 civarında Irak vatandaşının tedavisi için Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Genelkurmay Başkanlığı'ndan temin edilen 2 askeri ambulans uçağının bugün sabah saatlerinde Kerkük'e hareket edeceği bildirildi.