kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ÖMER ÜRÜNDÜL

Her şey Sağlam'a bağlı

Beşiktaş, hazırlıklarını sürdürüyor. Bana göre yeni oluşumda geçen seneye göre değişen bir şey yok. Ertuğrul Sağlam'ın kafasındaki ideal kadroda ileri uç ve orta sahada aynı isimler var. Tek köklü değişiklik defans bloğunda. Vasat bir defans bloğunun mümkün olduğunca başarılı olabilmesi, takımın oturmuş bir sisteme sahip olması ve top rakipteyken ileri uçta orta sahasının iyi savunma yapmasıyla mümkün olur.
Çok kolay top kaybediyorsanız ve genel pres yetersizliğiniz varsa çok iyi defans oyuncularına da sahip olsanız kalenizde çok tehlike yaşamanız kaçınılmaz olur.
Geçen sezon başında Sağlam'ın ideal defans bloğu Serdar Kurtuluş, Gökhan Zan, İbrahim Toraman ve İbrahim Üzülmez'di. Bu seneki yabancı ağırlıklı yeni defans bloğunun, genel düzendeki aksaklıklar düzelmezse, geçen seneden daha randımanlı olacağına inanmıyorum. Bu konuyla ilgi bir görüşüm de Tello'nun defansın solunda oynamasının yararlı olmayacağı.
Sağlam'ın elinde alternatifli ve yetenekli bir kadro var. Bütün iş taşları doğru yere koymak. Sağlam bunu başarabilirse, hem hücumda daha etkili bir Beşiktaş meydana gelir hem de rakiplere daha az pozisyon verilir.

BOBO ÇOK İYİ SANTRFOR DEĞİL
Holosko'nun en verimli yeri ileride nokta santrforun arkasında serbest rolde ikinci forvet. Eğer Ertuğrul Sağlam; Cisse ve Uğur'u çift ön libero kullanacaksa, Delgado'yu da ileriye yönelik düşünürsek fazla forvet olacağından büyük ihtimalle Holosko'yu sağda oynatacak. Bence büyük yanlış olur. 4-4-2 düzeninde Holosko'yu orta sahada görevlendirmek hem oyuncunun hücuma olan katkılarını sınırlar hem de bu kulvarda defansif rahatsızlık yaratır. Tek ön liberolu 4-3-3 düzeninde oynarsanız arkasında bir orta saha da olsa ileri ucun sağında Holosko arzuladığı ortamı bulamaz. Ayrıca sistemin işlemesi için ileride sırtı dönük oynayan bir forvetinizin olması lazım. Beşiktaş'ta Nobre'den başka bu özellikte bir oyuncu yok. İleride son adam Bobo olduğu zaman da sistemi işletmek oldukça zorlaşıyor. Kısacası her şey Sağlam'ın yapacağı icraatlarla şekillenecek.
Son bir paragraf da Bobo için açmak istiyorum. Bobo, pozisyon sezisi olan, zeki, hem kafayla hem ayakla golcü bir santrfor. Ama fizik gücü yetersiz, devamlılığı yok. Rakip defanslara baskı uygulamıyor. Ayrıca sırtı karşı kaleye dönük toplara sahip olup orta sahasına aksiyon alanı açacak servisleri yapamıyor. Bu eksileri olan bir forvete günümüz futbolunda "Çok iyi santrfor" demek mümkün değil.