kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Ziya Mocan

Sabah soğuk duş almak kilo vermenizi hızlandırır

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Prof. Dr. Ziya Mocan, kilo vermek isteyenlere ailece diyete girmelerini tavsiye ediyor. Metabolizmalarını hızlandırmak isteyenlere ise; sabah sporunu ve soğuk duşu öneriyor.....
Ümraniye Devlet Hastanesi Klinik Şefi Prof. Dr. Ziya Mocan ailece yapılan diyete yönelik soruları yanıtladı:

* Gençlerin mi yoksa yaşlıların mı kilo vermesi daha zor oluyor?
Gençlerin kilo vermesi daha kolay çünkü gençlerin metabolizması daha hızlı çalışıyor. Gençler daha hareketli olduklarından, spor programlarını daha rahat uygularlar. Ayrıca, dış görünüşlerine yaşlılardan daha fazla dikkat ettikleri için diyet konusunda çok daha kolay motive olabiliyorlar.

EVDE İŞBİRLİĞİ YAPIN
* Ailece kilo vermek daha mı kolay oluyor?
Yeme alışkanlıklarıyla birlikte, obezlik de bazen ailede kalıtsal olabiliyor. Anne-babası şişman olan çocuklar, genellikle bu konuda ebeveynlerini takip ediyor. Bu durumda anne-baba diyet yaparken, çocuklar da yapabiliyor. Ama onlara, kendi metobolizmalarına göre farklı diyet programları öneriyoruz. Yedikleri aynı olsa bile, kilo verme şekilleri değişik olabiliyor. Ailece diyet yapanlar ya da sağlıklı beslenme düzenine geçenler, daha başarılı oluyor.

* Genç obezlerde metabolizma hızının yavaşlığına sık rastlıyor musunuz?
Çok fazla rastlıyoruz. Buna özellikle gizli hipotiroit (tiroit bezinin az çalışması) neden oluyor. Diyete başladıktan sonra özellikle ilk 15 gün ya da bir ay içinde, bazı metabolik şikayetler oluyor. Yorgun ve halsiz düşüyorlar ancak doktor kontrolünde düzeliyorlar.

İYİ UYUYUN!
* Metabolizma nasıl hızlanabilir?
Üç şekilde hızlanabilir. Birinci yol, metabolizmayı hızlandırıcı tiroit hormonlarıdır. İkincisi, bitkisel orijinli metabolizma hızlandırıcılardır. Üçüncü yol ise; metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan birtakım yiyeceklerdir. Mesela; narenciye grubundan limon ve greyfurt metabolizmayı hızlandırır. Yemek aralarında bir tane greyfurtu, herkese tavsiye ediyoruz. Bir de eğer midelerinde problem yoksa, taze limon suyunu da öneriyoruz. Limon yemek zor oluyor. Bu yüzden ben, limonun soda ile tüketilmesini öneriyorum. Sabahları soğuk duş almak da, metabolizmayı hızlandırır. Herkese sabahları erken kalkmalarını ve sabah sporu tavsiye ediyoruz. Bunların hepsi gün içinde metabolizma hızlandırır. Akşam erken yatılması şart. Uyuyamayan biri zayıflayamaz. Ayrıca aç kalmak metabolizmayı zayıflatır. Az az ve sık sık yemek gerekir.

* Diyetle verilen kiloları geri almamak için ne yapılmalıdır?
Eski resimlerini ve kıyafetlerini saklayıp, onlara baksınlar. Zayıflamak için ne kadar uğraştıklarını unutmasınlar. Eğer dikkat etmezlerse; çok kolay kilo alacaklarını bilmeleri de şart.